Сайт реєстру повісток у РФ — ще один спосіб тотального контролю росіян, — Пономарьов

Илья Пономарев. Фото: apostrophe.ua

Влада РФ вирішила влаштувати стеження за росіянами в інтернеті через сайт реєстру повісток. Від громадян Росії вимагають встановлювати сертифікат Мінцифри, який нібито для захищеного з’єднання з сайтом. Насправді ж за допомогою цього сайту ФСБ та інші силовики можуть відстежувати трафік користувачів. Про це сьогодні, 20 вересня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів голова З’їзду народних депутатів, координатор політичного центру легіону “Свобода Росії” Ілля Пономарьов.

“Насправді відстежувати всі комп’ютери і пристрої пересічних росіян російська влада може по-всякому. І будь-який додаток, який буде поставлено, наприклад, держпослуги, та що завгодно інше, є цілком реальним джерелом інформації про те, що цей користувач робить”, — розповів Пономарьов.

Він зазначив, що, згідно з новим реєстром повісток, від користувача навіть не потрібне підтвердження того, що він цю повістку отримав. Вона все одно вважається врученою.

“Це насправді рішення, яке дає можливість силовикам робити абсолютно все, що завгодно, якщо не потрібно якоїсь активної дії з боку користувача”, — додав голова З’їзду народних депутатів.

Водночас він нагадав, що головною в Росії з погляду безпеки даних і з погляду контролю за поведінкою людини є так звана система СОРМ — Система оперативно-розшукових заходів.

“Ця система стоїть у всіх російських провайдерів. З її допомогою можна розшифровувати абсолютно весь трафік, який виходить із локального комп’ютера. Тому для росіян бути під тотальним контролем — звична справа”, — резюмував Ілля Пономарьов.

Читайте також: Демографічна катастрофа в РФ може бути гіршою, ніж після 1990-х – оцінка Бланта

Прямий ефір