Для чого Китай закликав Білорусь нормалізувати відносини з Польщею, пояснив Вячорка

Франак Вячорка. Фото: uatv.ua

Китай закликав Білорусь нормалізувати відносини з Польщею. Це може бути мотивовано прагматичними інтересами Пекіна, оскільки через кордон Білорусі та Польщі проходить важливий для торгівлі Китаю з Євросоюзом залізничний маршрут. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 20 вересня, висловив радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка.

За словами Вячорки, у Китаю є потенціал натиснути на Лукашенка.

“Для Лукашенка відносини з Китаєм критично важливі, тому що вони ніби балансують, компенсують його залежність від Путіна. Плюс частина транзиту Китаю до Євросоюзу йде через білорусько-польський кордон. І це величезний обсяг — сотні мільйонів доларів щотижня, щомісяця”, — сказав спікер.

Він нагадав, що коли президент Польщі Анджей Дуда цього літа приїжджав до Пекіна, лідери двох держав говорили про кордон із РБ.

“Йшлося про те, що якщо Лукашенко не зупинить міграційну хвилю, то Польща розглядатиме закриття кордону для транзиту товарів, а це вдарить по китайських інтересах. Тому, я думаю, один дзвінок із Пекіна може сильно налякати Лукашенка. Пекін, мені здається, вже натякає Лукашенку, мовляв, зупинися з репресіями, терором, підтримкою війни (РФ проти України, — ред.) і мігрантами. Лукашенко ніби прислухається, але потім повертається до свого. Але, я думаю, Пекін може зіграти величезну роль у цій ситуації. Якщо він відчує, зокрема, якусь прагматичну вигоду для себе”, — резюмував Вячорка.

Читайте також: “Симптом манії величі”: Вячорка прокоментував заяву Лукашенка про Третю світову

Нагадаємо, у 2023 році Лукашенко двічі відвідав Китай. А в липні 2024 року Білорусь стала повноправним членом Шанхайської організації співпраці (ШОС). А всього через кілька днів після того, як Білорусь стала десятим членом ШОС, Пекін і Мінськ провели спільні військові навчання.

Прямий ефір