“Симптом манії величі”: Вячорка прокоментував заяву Лукашенка про Третю світову

Олександр Лукашенко. Фото: gettyimages.com

Днями самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що якщо хтось нападе на його країну, то почнеться Третя світова війна. Це не що інше, як симптом манії величі. Уся промова Лукашенка була побудована на тому, що він — пуп землі. І, можливо, він сам дійсно в це вірить. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 20 вересня, висловив радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка.

“Взагалі, він багато чого наговорив. У його останніх промовах можна побачити потік свідомості. Видно, що він почувається невпевнено. По-перше, він визнав, що російські безпілотники літають над Білоруссю, бо раніше це були “українські дрони”. Те, що Росія використовує білоруську територію, ігнорувалося. Це добре, що Лукашенко визнав цей факт. Це допоможе в притягненні його до суду”, — зазначив Вячорка.

Він також звернув увагу на те, що меседжі Лукашенка досить неоднозначні.

“Його заява про Третю світову, звісно, це симптом манії величі, мовляв, те, що відбувається, що робить Росія в Україні, це не може призвести до світової війни, а ось напад на Лукашенка або якісь провокації — ось це точно світова війна. І весь спіч Лукашенка був побудований на тому, що він — пуп землі. Можливо, він реально в це вірить, оскільки створив таке оточення і сприйняття, де світ крутиться навколо лукашенківської Білорусі. Він не може з цієї картинки вийти. Плюс він, звичайно, старіє, і ми бачимо це, позаяк у своїх виступах закидає доволі протилежні меседжі”, — зазначив спікер.

Лукашенко черпає свої фантазії з тих документів, які йому приносять підлеглі, щоб догодити, вважає Вячорка.

“Можливо, йому підносять різні папірці, адже всі фахівці навколо Лукашенка намагаються догодити начальнику і пишуть не те, що відбувається, а те, що, як вони думають, сподобається самому диктатору. І тому ось ці фантазії він черпає з тих документів, які йому приносять”, — зазначив гість ефіру.

Франак Вячорка також прокоментував звинувачення білоруською владою Заходу в тому, що їхню країну виключають із різних спільних військових навчань. На його думку, такі заяви насамперед спрямовані на внутрішню аудиторію.

“Зрозуміло, що ні на яку участь вони особливо не розраховують, але хочуть показати білоруській аудиторії, мовляв, це вони нас не хочуть, а не ми ізолюємося, це для них важливо. Також для Лукашенка зараз дуже важливий момент самолегітимізації. Його ж ніхто не сприймає серйозно, його вважають маріонеткою Путіна, нікуди не запрошують, ніхто не зустрічається з ним, крім російських губернаторів, а також лідерів Китаю, Монголії, Ірану. І будь-яка участь або лукашенківських представників, або міністрів, або самого Лукашенка дуже важлива саме для того, щоб підняти власний авторитет. І, можливо, ось ці заяви робляться з такою метою. А що як запросять?”, — сказав Вячорка.

Крім того, він зазначив, що в Лукашенка з’явилася нова ідея-фікс — диктатор нібито має бути за столом переговорів щодо миру в Україні.

“Він про це практично щотижня нагадує, що без Білорусі ніяк не зупинити війну. І це такі, з одного боку, страхи Лукашенка, а з іншого — його “хотілки”. Але навряд чи це станеться. Лукашенко стільки спалив мостів, що сприймати його знову як якогось легітимного правителя ніхто не збирається”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Лукашенко може включитися у війну РФ проти України, — Добротвор

Раніше Франак Вячорка сказав, що білоруський диктатор Лукашенко опинився в досить складній для себе ситуації — він намагається бути слухняним для Путіна. А сусідам і всьому світу хоче показати, що він суб’єкт, а не просто пес на повідці у Кремля.

Прямий ефір