РФ відстає від України в розробках дронів на 4-5 місяців — деталі від експерта

Український захисник. Фото: navy.mil.gov.ua

У розробках дронів Росія відстає від України на 4-5 місяців. Про це сьогодні, 20 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів керівник групи компаній DroneUA, експерт у сфері безпілотних технологій і робототехніки Валерій Яковенко.

“Як і раніше, динаміка є стабільною. Україна йде у відриві й за кількістю використань дронів, і за технологічною перевагою. 4-5 місяців — це той діапазон часу, який необхідний ворогу, щоб скопіювати ту чи іншу успішну технологію. За цей час відбуваються мінімум дві ітерації поколінь різних технологій, які використовують українські військові”, — сказав він.

Експерт наголосив, що в такому випадку можна говорити про постійну перевагу щодо використання цих технологій.

“Необхідно робити ставку на систему штучного інтелекту, необхідно робити ставку на використання технологій РЕБ, необхідно проводити розвідку з використанням різного обладнання. І ось ви, наприклад, правильно зазначили, що для українських військових є загалом лише три розвідувальні цілі, тому що більшої кількості дронів у противника за фактом і немає. Досить обмежена кількість розробників. В Україні ж це величезна екосистема, це десятки дронів, це десятки й навіть сотні компаній, які вигадують і розвивають ці технології, перебуваючи у вивантаженні конкуренції між собою в пошуку найефективніших рішень. Насправді це і є та причина і той секрет, чому українці настільки креативні”, — сказав Яковенко.

Він зазначив, що українські розробники працюють в умовах ринкової економіки, і ті технології, які з’являються зараз, навіть після закінчення війни будуть користуватися експортним потенціалом.

Читайте також: “Відбуваються певні перегони”: про еволюцію українських дронів розповів експерт

Прямий ефір