Обвальне падіння економіки РФ може статися будь-якої миті, — Блант

Ілюстративне фото: slovoidilo.ua

З економічного погляду прогнозувати, коли станеться пік проблем у російській економіці, які призведуть до її обвалу, складно. Річ у тому, що ситуація увійшла в ту фазу, коли обвальне падіння може статися будь-якої миті. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розказав російський економічний оглядач Максим Блант.

“Накопичувалися, накопичувалися, накопичувалися проблеми, цей навіс уже дозрів, а далі, коли лавина зійде з гори, гадати складно. Можливо, влітку 2025 року, можливо, навесні, можливо, восени, а можливо, і до кінця цього року розпочнеться досить серйозна проблема в економіці”, — коментує він.

Економічний оглядач звертає увагу, що спроби Центробанку РФ зупинити зростання цін підняттям ключової ставки не дають цього ефекту, натомість ще більше уповільнюють російську економіку.

“Уже на останньому засіданні 13 вересня голова Центрального банку Ельвіра Набіулліна зазначила, що економіка Росії у вересні почала сповільнюватись. Принаймні випереджальні індикатори говорять про це. Індекс ділової активності пішов у негативну зону. Отже, ділова активність не просто почала знижуватись, а свідчить про падіння економіки. До цього російська влада дуже пишалася тим, що економіка зростає бурхливими темпами, і це зростання було викликане насамперед зростанням військово-промислового комплексу та військового виробництва у грошах. Наразі вже навіть нарощування військових витрат не рятує економіку від уповільнення”, — зазначив Блант.

Він наголосив: уповільнюється саме цивільний сектор, який працює на задоволення попиту. І ситуація розвивається досить швидко: у травні був пік, а зараз “вже від зростання нічого не залишилося”. Водночас триває зростання цін, яке розганяють військові витрати, що зростають.

“Ціни не зупиняються, і Центральний банк, який рік тому, приблизно в серпні минулого року, зазнав різкої критики з боку Адміністрації президента, коли рубль впав нижче 100 рублів за долар, зараз робить усе, щоб зупинити інфляцію. Попри те, що це найсильніше б’є саме по цивільному сектору та по пропозиції товарів та послуг, які здатні попит задовольнити. Тому говорити про те, коли це прорветься… Якщо Центральний банк на наступному засіданні, як багато хто прогнозує, як попереджає голова Центрального банку, ще підвищить ставку, вже до 20%, може все трапитися набагато раніше”, — припускає Максим Блант.

Читайте також: “Почалося сповзання в яму”: тенденції в російській економіці проаналізував Пендзин

Нагадаємо, різке погіршення демографічної ситуації та гострий дефіцит кадрів у всіх галузях промисловості — найпомітніші симптоми економічної кризи в Росії.

Прямий ефір