Євроінтеграція України є глобальним викликом для ЄС: про аспекти висловився Загородній

Ілюстративне фото: minre.gov.ua

Україна виконала величезну роботу із синхронізації свого законодавства з європейським. Це справді унікальний досвід. Однак розширення Європейського Союзу є двостороннім процесом, і помилково було б думати, що все спирається на те, що Україна не ухвалила якихось законопроєктів. Насправді євроінтеграція України — великий виклик для ЄС, економічний, фінансовий, політичний. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав політтехнолог Тарас Загородній.

“Питання більше не в Києві, а більше — в ЄС: чи мають гроші на освоювання України. Тому що таку величезну країну вони ще не брали до свого складу… Це, відповідно, оцінка, скільки субсидій потрібно вкладати в Україну, скільки ресурсів потрібно. Чи є такі гроші у ЄС? Як ми вписуємося в економіку? Там ще дуже багато питань, не лише законодавчих. Деякі країни мають ще суто гуманітарні питання”, — коментує він.

Розширення Євросоюзу, це, безумовно, і розширення ринків збуту, і нарощування ним геополітичного впливу, проте водночас це і виклик, пояснює гість ефіру. Насамперед коли йдеться про євроінтеграцію України. Адже решта країн, які претендують зараз чи згодом на вступ до ЄС, набагато менші за Україну.

“Україна — це глобальний виклик для Європейського Союзу, бо це зміна й політичного балансу в Європі у бік посилення Східної Європи. Дуже багато змінюватиметься. Величезна країна, населення, ресурси. Це дуже великий шматок, який складно просто “перетравити” буде”, — вважає політтехнолог.

А головне питання, на думку Загороднього, — фінанси.

“Чи має Євросоюз гроші, щоб прийняти Україну? Дивіться, у Польщу було вкладено близько 250-300 млрд євро, це лише офіційно, це лише дотації. Розміри дотації в Україну мають бути просто величезними… Тим більше, наприклад, Польща вступала до Євросоюзу, коли Велика Британія була у складі Євросоюзу. Третину бюджету вони ще тягнули”, — коментує він.

Окрім того, як пояснює Тарас Загородній, євроінтеграція України вже стала економічним викликом для країн-сусідів.

“Ми конкуренти з багатьох напрямків країн Східної Європи. Ви повинні розуміти, що наближення України до ЄС, просто наближення, перспектива, ставить питання економічних втрат насамперед для невеликих країн, які з нами є сусідами. Це Угорщина, Словаччина, Румунія, але й Польща зокрема. Ми про це не повинні забувати, бо країна перспективніша… Якщо ти зараз вкладаєш один мільйон доларів, то просто на наближенні України до ЄС, на капіталізації можеш п’ять отримати за кілька років. Дуже багато інших нюансів, про які дипломати вам не скажуть, але вони очевидні”, — підсумував він.

На думку гостя ефіру, саме тому Києву варто розраховувати, що процес вступу розтягнеться на 10 років.

Читайте також: “Зламала матрицю”: Україна може вступити до ЄС до 2030 року

Нагадаємо, сьогодні, 20 вересня, до Києва прибула президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Вона анонсувала обговорення широкого спектра питань: “від готовності до зими до оборони, до вступу до ЄС та прогресу у сфері позик G7”.

Прямий ефір