Силам оборони України вдалося уникнути окопної війни в Курській області РФ — розбір Дикого

Курська область. Фото: Rtvi

Силам оборони України вдалося уникнути окопної війни з російською армією в Курській області. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів екскомандир взводу батальйону “Айдар” Євген Дикий.

За його оцінкою, характер боїв у Курській області дуже сильно відрізняється від боїв на сході та півдні України.

“Там дуже жорстка заруба, але вона йде зовсім по-іншому, ніж на сході. Річ у тім, що в Курській області нам вдалося, принаймні поки що, уникнути позиційної, окопної війни”, — сказав експерт.

Він зазначив, що у Сил оборони України вийшло нав’язати противнику високоманеврову війну.

“І ось уже півтора місяця ми там воюємо так, як ми воювали навесні 2022-го на Київщині, Житомирщині, Чернігівщині. І, власне, як ми тоді зірвали план так званої спеціальної військової операції, як ми тоді розгромили північне угруповання ворога. Тобто в Курській області якось мало сенсу взагалі стежити за змінами на карті. Вони там занадто швидкі, там змінюється все по годинах, і там загалом немає лінії фронту. Там є окремі укріпрайони, там є окремі опорні пункти, але там немає нічого схожого ось на цю, по суті, суцільну лінію фронту, як на сході та на півдні. А там, навпаки, постійний рух, постійні наші удари по тилах, по флангах російських частин”, — розповів Дикий.

Він наголосив, що Силам оборони вдається утримувати ініціативу, нав’язувати характер боїв, за винятком трьох днів, коли росіяни розпочали наступ на село Снагость у Курській області.

“Ось три дні була реально дуже важка ситуація, коли почався російський наступ на Снагость. Будемо чесними, у нас там були дуже серйозні втрати, й у росіян було дійсно дуже хороше просування тоді. І, до речі, це дуже навіть зрозуміло, як так вийшло та чому. Ми там зустрілися з дуже добре нам знайомим ворогом. Річ у тім, що, щоб почати на Курщині воювати по-справжньому, росіянам довелося перекинути одну з найбоєздатніших та найдосвідченіших частин з нашого фронту на півдні України. На Снагость наступала 106-та повітряно-десантна дивізія. Ми дуже добре знаємо цю частину. Вона до цього з нами воювала й у районі Роботиного на “лінії Суровікіна”, потім вона ж воювала проти нас у районі плацдарму в Кринках”, — сказав Дикий.

Водночас він наголосив, що українські військові вдарили по тилах та флангах супротивника, унаслідок чого 106-та повітряно-десантна дивізія РФ змушена була перейти в оборону.

Крім того, ситуація покращилася завдяки удару по арсеналу в місті Торопець Тверської області, звідки постачалося боєприпасами Курське угруповання противника.

“Це не означає, звичайно, що у них там взагалі тепер не буде боєприпасів, але їх тепер доведеться возити набагато далі. А далі означає в такому випадку довше. І з використанням більшого транспорту, більшого пального, а це теж фактор, прямо скажемо…”, — сказав Дикий.

Читайте також: Невдачі Росії відкривають нові можливості для ЗСУ в Курській області (ВІДЕО)

Прямий ефір