“Зламала матрицю”: Україна може вступити до ЄС до 2030 року

Прапори ЄС та України. Фото: gettyimages.com

Україна може вступити до Євросоюзу до кінця десятиліття. Про це в інтерв’ю “Європейській правді” заявила пані посол ЄС в Україні Катаріна Матернова, повідомляє FREEДОМ.

Вона вважає такий прогноз реалістичним і відзначила українську ініціативність у прагненні вступити до союзу. Матернова вважає, що з моменту подачі заявки в перші дні повномасштабної війни Україна зламала матрицю. І досить швидкий темп може зберігатися і далі.

“Вступ до ЄС, і це необхідно усвідомити, — це не тільки технічний процес переговорів про членство, який сам по собі потребує часу. А це також політична ратифікація в усіх країнах-членах, тому що вступ нового члена означає зміну договору ЄС. Тому він має бути ратифікований у тому форматі, якого вимагає кожна з країн Євросоюзу. А це завжди займає певний час”, — сказала вона.

На думку посла Євросоюзу, Україна має всі шанси наступного року запустити переговори за кількома розділами. Темпи ж стануть більш зрозумілими через деякий час. Матернова нагадала, що наразі триває процес аналізу розбіжностей між українським законодавством та європейським за всіма сферами, щоб визначити, що і як потрібно буде змінювати для готовності до вступу в ЄС.

“Ми зараз запускаємо велику програму допомоги з питань європейської інтеграції Офісу віцепрем’єр-міністра, Верховній Раді та галузевим міністерствам. Я думаю, що це найбільша програма, яку ЄС коли-небудь готував для такої всебічної підтримки. Тому я сподіваюся на її успіх, тому що це буде дійсно корисно для переговорів”, — додала Матернова.

Посол додала, що для чіткішого формування прогнозів щодо темпів відкриття переговорів за кількома розділами важливо побачити масштаби технічної та законодавчої роботи, яку потрібно виконати Україні.

Читайте також: Євросоюз фінансує оборонні заводи в Україні коштом росактивів — деталі від Матернової

Прямий ефір