У Заходу немає важелів впливу, щоб послабити співпрацю Ірану з Росією, — Семиволос

Прапори Ірану та Росії. Ілюстративне фото: zn.ua

Сполучені Штати та Велика Британія занепокоєні зближенням Росії та Ірану, і тим, що РФ ділиться з Іраном секретною інформацією та технологіями, які можуть наблизити Тегеран до створення ядерної зброї. Водночас ні у США, ні у Великої Британії немає жодної можливості вплинути на зближення цих країн. Про це сьогодні, 19 вересня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

За його словами, зближення Ірану з Росією є закономірним, оскільки в Ірані досить багато сил, які якраз просувають цю ідею зближення.

“Це дуже впливові сили. Наприклад, Корпус вартових ісламської революції (“КВІР”), який орієнтований на зближення РФ та Ірану. Я нагадаю, що Касем Сулеймані, який загинув від американського безпілотника 2020 року, був архітектором цього зближення і багато чого зробив для того, щоб Росія та Іран якраз діяли спільно”, — розповів директор Центру близькосхідних досліджень.

Він зазначив, що США та Великобританія стурбовані цим зближенням, особливо тим, що Росія ділиться з Іраном секретною інформацією і технологіями, які можуть наблизити Тегеран до створення ядерної зброї. Але насправді у них дуже мало можливостей вплинути на співпрацю РФ та Ірану.

“Я б сказав, США та Великобританія мають мінімальну кількість можливостей вплинути на співпрацю Ірану й РФ. Вони дорівнюють практично нулю”, — зазначив експерт.

Водночас він додав: Вашингтон усе-таки не полишає надій на те, що можна врегулювати кризу Близького Сходу дипломатичним шляхом, і врегулювати іранську проблему дипломатичним шляхом.

“Звичайно, зараз існує пауза в переговорах між Штатами та Іраном, але команди переговорні існують. Людей, які за це відповідають, нікуди не розпустили. Ба більше, днями з боку Ірану було надіслано сигнал США про те, що він готовий повернутися за стіл переговорів. І тут у США є козир. Водночас адміністрація президента, що вже “йде”, навряд чи зможе щось зробити. Тому всі чекатимуть нової адміністрації. Від того, хто прийде до влади, буде дуже багато залежати в майбутніх переговорах з Іраном”, — резюмував Ігор Семиволос.

Читайте також: Іран і РФ готуються підписати угоду про всеосяжну співпрацю: чим це загрожує світовій системі безпеки (ВІДЕО)

Прямий ефір