“Гарний пам’ятник російській корупції та відчутний удар по ЗС РФ”: атаку на склад із БК у Торопці прокоментував Варченко

Вибухи на складі в Торопці. Фото: t.me/tver_podslushano

Удари по складу з боєприпасами в Торопці Тверської області РФ істотно знизили бойовий потенціал російських окупаційних сил. За попередніми підрахунками, на цій базі зберігалося близько 30 тис. тонн снарядів, і вона була важливим об’єктом для постачання військ РФ. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав експерт з питань національної безпеки Іван Варченко.

“Те, що для росіян це боляче, доводять вояжі Путіна та Шойгу різними країнами з принизливими проханнями допомогти боєприпасами”, — сказав Варченко. 

Він також звернув увагу на те, що вперше вибухи на базах і складах боєприпасів у РФ призвели до землетрусу. 

“Відомо, що на складах було до 30 тис. тонн боєприпасів. Але скільки там у реальності їх було, це покаже час. Ми матимемо якусь більш-менш чітку картину згодом, коли будуть доступні матеріали щодо того, скільки всього туди завозилося та коли”, — зазначив спікер. 

Разом з тим, вважає він, важливо говорити не стільки про кількість, скільки про якість цих боєприпасів. 

“Склади у Тверській області створювалися і відкривалися у 2018 році, й заповнювалися протягом останніх кількох років. Виходячи з цього, можна зрозуміти, що це не старі радянські зразки, які від іржі потрібно очистити й тільки потім застосовувати. Це, найімовірніше, боєприпаси більш-менш нові, ті, що формувалися ось зараз, їм менше ніж 80 років”, — сказав спікер. 

Цей удар дуже відчутний для російських окупантів. Враховуючи, що там могли перебувати сотні тисяч різних боєприпасів: починаючи від артилерійських, танкових і закінчуючи КАБами. 

Варченко також зауважив, що у РФ не були готові до таких подій. Їхня концепція не передбачала того, що їхня територія може опинитися під загрозою атаки.

“Вони не припускали, що на їхній території можуть бути такі сюрпризи та “феєрверки”. І ось зараз якраз цим сюрпризом став великий склад у Тверській області. Це не перший склад, схильний до ударів. Але за масштабами — найбільше видовище, яке ми бачили”, — доповнив гість ефіру. 

Попри те, що ці склади споруджували у XXI столітті та мали дотримуватися всіх технологій, ми бачимо зворотний ефект. Якби стандарти не порушувалися, таких би наслідків від кількох дронів не було б, вважає експерт.

“Це гарний пам’ятник російській військовій корупції. Якби технології зберігалися, якби вони їх дотримувалися, то, звісно ж, такого поширення від кількох ударних дронів не було б. Зрозуміло, що тут крали, й крали з широким розмахом. І ми розуміємо, що інші склади, які є в Росії, побудовані за такою ж філософією. Нові склади, так само як і нафтобази, де не дотримуються технології безпечного їх будівництва”, — зазначив Варченко. 

Читайте також: Арсенал у Торопці більше не забезпечує російське угруповання “Північ” — про наслідки атаки дронів розповів Братчук

Раніше повідомлялося, що в місті Торопець Тверської області Росії загорівся склад із боєприпасами. Влада регіону заявила, що пожежа та детонація виникли внаслідок “падіння уламків БпЛА”.

Прямий ефір