Чи передадуть план перемоги України Китаю та Індії для ознайомлення — думка

Прапори Індії та Китаю. Фото: ukrinform.ua

Частина українського плану перемоги може стати відома таким країнам, як Індія та Китай. Однак у документі можуть бути присутні секретні пункти. Такою думкою в ефірі телеканалу FREEДОМ поділився голова комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

“Я вважаю, що певну частину цього плану, можливо, якісь загальні положення, оприлюднять на загал. Але не виключено, що якась частина може бути таємною”, — зазначив спікер.

Він нагадав, що сьогодні Китайська Народна Республіка є партнером без обмежень держави-агресора. Щобільше, є повідомлення, що Китай ділиться розвідданими з РФ.

“Тому недоречно надавати секретну частину такого плану перемоги, якщо ця секретна частина існує”, — говорить Мережко.

Трохи інша ситуація, на думку нардепа, у відносинах з Індією.

“Хоча Індія купує велику кількість російських енергоресурсів, тим самим підтримуючи економіку РФ, вона швидше належить до тих держав, які перебувають на боці демократії. Індія офіційно вважає себе найбільшою демократією у світі “, — зауважив Мережко.

Він також зазначив, що останнім часом відбулося деяке потепління між США та Індією.

“А США, як головний друг і союзник України, намагаються вплинути на Індію таким чином, щоб вона меншою мірою підтримувала Росію і більшою — такі принципи, як демократія, свобода та повага до міжнародного права”, — наголосив гість ефіру. 

Що стосується позиції РФ, то, за словами Мережка, Путін не готовий і не хоче вести чесні перемовини.

“В основному все залежить від Путіна — в тому плані, що він дуже легко може припинити агресію і вивести свої окупаційні війська з України. Таким чином він показав би, що дійсно зацікавлений у мирі. Але ми поки цього не бачимо. І з того досвіду, який ми маємо, я маю на увазі Мінський переговорний процес, бачимо, що Росія не поважає основоположний принцип переговорів — принцип добросовісності. РФ використовує тему перемовин або в пропагандистських цілях, або для прикриття будь-яких провокацій, зокрема збройних провокацій проти України. Тому говорити серйозно про готовність Росії до переговорів і особисто Путіна сьогодні дуже малоймовірно”, — резюмував гість ефіру. 

Читайте такожНе йдеться про умиротворення агресора або заморожування війни, — Мережко про план перемоги Зеленського

Як повідомлялося раніше, план перемоги України включає чотири основні пункти — військовий, політичний, дипломатичний та економічний — і один додатковий, який буде долучений після закінчення бойових дій. 

Читайте також: План перемоги України — це механізм, який допоможе реалізувати формулу миру, — Мережко

Прямий ефір