Вдалося повернути понад 3,5 тис. українців: як Курська операція ЗСУ змушує Кремль іти на обмін полоненими (ВІДЕО)

Повернення українських військовополонених, 14 вересня 2024 р. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Донецька прокуратура почала розслідування за фактом страти українського військовополоненого російськими військовими. Про це повідомили в Офісі генерального прокурора України. Пропагандистські російські ЗМІ поширили кадри ймовірної страти українського військовослужбовця в Новогродівці. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що направив листи до міжнародних організацій, Міжнародного комітету Червоного Хреста та Організації Об’єднаних Націй, щоб вони зафіксували грубе порушення Женевської конвенції, повідомляє FREEДОМ.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну вдалося провести 57 обмінів полоненими і повернути 3 672 українці, повідомив Лубінець.

Із шести обмінів у 2024 році три відбулися після початку операції Збройних сил України (ЗСУ) в Курській області.

Аналітики пояснюють це тим, що Сили оборони України взяли в полон колосальну кількість російських строковиків. А Володимир Путін неодноразово обіцяв росіянам, що солдати строкової служби ніколи не братимуть участі в бойових діях. У Курській області саме їх першими кинули на оборону.

“Напевно, такої великої кількості військовополонених не потрапляло в полон до цього. Це був наймасштабніший такий полон для російських військовополонених”, — зазначив правозахисник, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павличенко.

Після початку операції ЗСУ в Курській області Київ зміг повернути навіть тих військовополонених, яких Москва довгий час відмовлялася віддавати.

“В Україну, додому з російської неволі, повернулися сьогодні ще 103 українці — захисники України, представники різних підрозділів. І з них понад 60 — захисники Маріуполя. А також бійці спецпідрозділів Головного управління розвідки Міністерства оборони (ГУР МО) України — “Кракен” і “Міжнародний легіон”, прикордонники, Військово-морських сил (ВМС), Територіальної оборони (ТРО), Збройних сил України та захисники Чорнобильської станції”, — розповів представник ГУР МО України Андрій Юсов.

Україна виконує всі вимоги Женевської конвенції щодо поводження з військовополоненими. Російських військових в Україні забезпечують харчуванням, медичною допомогою. Вони можуть писати й отримувати листи та посилки. Їх регулярно відвідують представники міжнародних гуманітарних організацій. У Росії ситуація діаметрально протилежна. Міжнародні організації не мають доступу до українців у російському полоні. Місія ООН з моніторингу прав людини опитала звільнених із російського полону українських військовослужбовців і цивільних, і встановила — кожен зазнавав тортур. Полонених б’ють, чинять на них моральний тиск. У полоні українці постійно голодують. Їх не лікують, у них немає зв’язку з рідними. Часто Росія навіть не визнає українських громадян військовополоненими аж до самого обміну, кажуть правозахисники.

“Росія не має жодного табору і всі українські військовополонені утримуються, навіть не маючи статусу військовополонених у звичайних місцях несвободи — це слідчі ізолятори, часто це виправні колонії”, — додав Павличенко.

Україна прагне якомога швидше повернути додому всіх військовополонених і цивільних заручників — дітей і дорослих, заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Київ залучає партнерів для роботи з організації обмінів. 30 і 31 жовтня в Канаді відбудеться конференція, присвячена четвертому пункту української формули миру — звільненню всіх полонених і депортованих. Співорганізатори заходу — Італія та Норвегія.

Читайте також: Страта мечем українського військовополоненого російськими окупантами: прокуратура розпочала розслідування

Прямий ефір