Україна вдосконалює безпілотні системи — подробиці (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: t.me/usf_army

Сили безпілотних систем набули статусу окремого роду сил у складі ЗСУ, поряд із Силами спеціальних операцій, територіальної оборони, логістики, підтримки та медицини. 6 лютого 2024 року президент України доручив уряду і Генеральному штабу ЗСУ розробити пропозиції щодо створення нового роду сил. А 11 червня їх презентувало Міністерство оборони України. Для української армії дрони становлять особливу цінність. У 2024 році Київ планує закупити близько 1,5 млн безпілотників, повідомили в Міністерстві з питань стратегічних галузей промисловості, інформує FREEДОМ.

“Ми зараз здатні виробляти 3 млн. Законтрактовано на сьогоднішній день близько 1,5 млн, уже є контракти, які відвантажуються. Однак наші виробничі можливості й те, скільки ми можемо законтрактувати, — це різні цифри, на жаль, на сьогоднішній день”, — розповіла в коментарі виданню “Настоящее время” заступниця міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Ганна Гвоздяр.

Україна поставила технології на передову лінію своєї військової стратегії, пише Forbes. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну багато українських стартапів переорієнтувалися на розробку безпілотників для потреб армії. Поява на фронті автономних дронів стала одним із ключових проривів України в застосуванні штучного інтелекту. За даними Forbes, Київ уже має у своєму розпорядженні БпЛА, які можуть відстежувати та знищувати противника без участі людини.

“Україна стала полігоном для використання штучного інтелекту у військових діях: від автономних безпілотників до алгоритмів розпізнавання облич, покликаних розпізнати винних у воєнних злочинах… Більша частина цих технологій була надана західними компаніями. Як Давид здобув перемогу над Голіафом завдяки своїй технологічній перевазі, так і Україна сподівається, що їхня підтримка дасть їй перевагу над набагато більшим російським противником”, — ідеться в публікації видання Forbes.

2023 року уряд України інвестував 40 млрд грн у вітчизняне виробництво безпілотників. За рік 58 українських компаній отримали держконтракти, сертифікували 67 моделей дронів, а на ринку наразі працюють понад 200 компаній, що займаються БпЛА і пов’язаними з ними технологіями. Українські надводні дрони є одними з найкращих у світі. ЗСУ активно використовують дрони-перехоплювачі повітряних цілей. З’являються і нові дрони-ракети.

“Зараз світовий ринок стоїть у невеликому ступорі, бо такого різкого прориву вперед ніхто не очікував. Проте потрібно сказати, що ще багато розробок є в українських інженерів, які можуть бути найближчим часом реалізовані. Ми ще не один раз здивуємо наших західних партнерів і не на жарт здивуємо росіян”, — зауважив експерт у сфері авіації, заступник генерального директора компанії з виробництва засобів радіоелектронної боротьби Анатолій Храпчинський.

Російська війна проти України продемонструвала важливість безпілотників на полі бою. За даними Euractiv, 57 компаній з країн НАТО, а також Німеччина, Іспанія, Велика Британія, Швеція, Бельгія та Ізраїль почали випробовувати нові системи боротьби з безпілотниками.

Читайте також: Закон про включення Сил безпілотних систем до окремих родів військ ЗСУ підписав Зеленський

Прямий ефір