“Не найкращий варіант”: чому новий варіант кредиту ЄС у 40 млрд доларів менш вигідний Україні, пояснив Несходовський

Ілля Несходовський. Скріншот: uatv.ua

Європейський Союз готується надати Україні до 40 млрд доларів нових кредитів до кінця 2024 року без участі США після провалу плану країн G7 (“Великої сімки”) щодо використання заморожених російських активів. Цей варіант менш вигідний для України, адже цей кредит буде необхідно відшкодовувати в майбутньому. Крім цього, ЄС контролюватиме використання коштів. Про це сьогодні, 18 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів економіст Ілля Несходовський.

“Кредит у розмірі 50 млрд дол. для України був би просто чудовий варіант. По-перше, цю суму не потрібно було повертати. Тому що вона погашалася б коштом заморожених російських активів. По-друге, не було б якихось обмежень щодо напряму їх використання. Тобто Україна могла б спокійно завантажити військово-промисловий комплекс, щоб виробляти більше снарядів, озброєння для перемоги. Тобто це був би дійсно найкращий варіант”, — пояснив він.

Угорщина виступила проти продовження санкцій щодо російських активів, що стало головною перешкодою в питанні надання кредиту в розмірі 50 млрд доларів.

“Для того, щоб видати кредит, необхідно було продовжити санкції щодо російських активів у Європі, де зберігається більша їхня частина, на досить-таки тривалий термін — 5 або навіть 10 років. Для того, щоб ті країни, які даватимуть Україні кредити, мали гарантії того, що ці суми буде повернуто. Але тут зіткнулися з такою проблемою — проти цього виступила Угорщина. Відповідно, це призвело до того, що Європейський Союз почав шукати якісь інші методи, способи для того, щоб виділити допомогу Україні”, — пояснив економіст.

Нинішнє рішення ЄС виділити 40 млрд доларів у кредит менш вигідне для України. Натиснути на Угорщину було б більш справедливим рішенням, яке могло допомогти Києву розвивати військово-промисловий комплекс, вважає експерт.

“Прийшли до того, що буде виділятися 40 млрд доларів. Перший негатив — це все-таки сума, яку необхідно буде повертати. Це означає, що боргове навантаження на бюджет України у майбутньому збільшиться. Другий момент — це те, що фактично Європейський Союз хоче планувати використання цих грошей”, — констатував він.

Читайте також: ЄС інвестує в Україну багато, але недостатньо, — Кубілюс

Прямий ефір