Навіть закидання фронту “м’ясом” не приносить окупантам бажаних результатів, — Попович

Російські солдати. Фото: gur.gov.ua

У Росії змушені постійно підвищувати виплати військовослужбовцям, оскільки охочих укладати контракти з Міноборони РФ навіть за великі гроші стає все менше. Не виключено, що в Росії будуть змушені вдатися до проведення реальної мобілізації, а не прихованої. Такою думкою в ефірі телеканалу FREEДОМ поділився військовий оглядач Денис Попович.

Експерт нагадав, що на території Російської Федерації триває активне підвищення одноразових виплат, “підйомних” для укладення контракту зі збройними силами Російської Федерації на війну проти України.

“Якщо тільки на початку цього року росіянам платили 200 тис. рублів, то зараз ми спостерігаємо фантастичні цифри для Російської Федерації. Зокрема, у місті Казань виплата була 1,7 млн рублів, а становитиме — 2,1 млн рублів. У Москві та в Московській області очікується підвищення цих “підйомних” до 5 млн рублів. Ось зараз 2,3 млн рублів, а може бути вже 5 млн рублів найближчим часом”, — сказав Попович.

Він звернув увагу й на те, що в РФ збільшили вдвічі також розмір офіційної федеральної виплати — з 200 тис. до 400 тис. рублів.

“Але це федеральна виплата, це лише частина тих грошей, які отримує людина, яка уклала контракт з Міноборони РФ. Крім федеральної виплати, є ще місцеві виплати, від мерів, губернаторів, є іменні виплати, які утворюють істотно більшу суму — понад 2 млн рублів на сьогодні”, — доповнив спікер.

Подібні підвищення виплат, на думку Поповича, проводять з огляду на те, що в Росії все менше охочих укладати контракт на добровільній основі.

“А менше охочих чому? Тому що доходять чутки про те, що реально відбувається на фронті. Тобто інформація про те, чим може закінчитися укладення контракту. Мобілізація ж прихована, тому можемо їх і мобілізованими назвати. Тому іншої мотивації немає — доводиться мотивувати грошима. А вони мають властивості закінчуватися. І тому дійсно дуже скоро виникнуть проблеми з поповненням особового складу на основі добровільного укладення контрактів. Буде вже не прихована мобілізація, а постане питання про проведення реальної — з повістками, військкоматами тощо”, — сказав оглядач.

Також у росіян, за словами Поповича, є дуже великі проблеми з поповненням техніки.

“Зараз окупанти використовують запаси старі, радянські, які поступово вичерпуються. Недарма Кирило Буданов (начальник Головного управління розвідки Міноборони України, — ред.) говорив, що допомога з боку Північної Кореї зараз для Російської Федерації має вирішальне значення”, — доповнив спікер.

Поки що Путін не наважується оголошувати в РФ загальну мобілізацію, оскільки в Кремлі є побоювання, що можуть виникнути протести. Поки що вихід — підвищувати виплати.

“Тобто вони все ще розраховують закрити потреби армії за рахунок ось такої добровільної мобілізації. Тому підвищують виплати. Але якщо почнеться загальна мобілізація, тоді буде зовсім інша історія. Уже можна буде і не платити таких грошей. Ось ти мобілізований, і все — вперед на війну”, — зазначив Попович.

Але зараз, каже він, ситуація дещо інша, ніж у 2022 році, коли в РФ проводили часткову мобілізацію.

“У них ще були певні надії на те, що якщо закидати фронт “м’ясом”, то вони можуть здобути перемогу. Але зараз ми бачимо, що навіть закидання фронту “м’ясом” дає їм досить повільне просування, за яке вони оплачують величезною кров’ю і втратами. І все це не проходить безслідно для російського суспільства, так чи інакше. Не знаю щодо масових протестів, але якийсь прихований опір, саботаж, причому досить наполегливий з боку російського суспільства до проведення примусової мобілізації, звичайно ж, можливі”, — резюмував Денис Попович.

Читайте також: Указ Путіна про збільшення чисельності армії РФ може свідчити про готовність запустити нову хвилю мобілізації, — Горбацевич

Раніше військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко сказав, що Росії поки що вдається заповнювати втрати особового складу, але робити це стає дедалі складніше. Навіть великі виплати за підписання контракту з Міністерством оборони РФ не мотивують вирушати на фронт до України.

Прямий ефір