Указ Путіна про збільшення чисельності армії РФ може свідчити про готовність запустити нову хвилю мобілізації, — Горбацевич

Ілюстративне фото: ukrinform.ru

Указ російського диктатора Володимира Путіна про збільшення чисельності армії РФ до 1,5 мільйона військових може свідчити про готовність Кремля запустити нову хвилю мобілізації. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив координатор відділу допомоги та евакуації проєкту “Идите лесом” Антон Горбацевич.

“Ніщо не заважало цим добровольцям прийти до ось цього наказу про збільшення армії. Тобто це швидше робиться, напевно, під наступний етап мобілізації. Насправді по суті вона нікуди не зникала, просто вона уповільнена, так скажемо. І до неї всі закони, всі якісь технологічні рішення, вони готові до того, щоб, скоріш за все, запустити якусь другу хвилю вже більш технічно, ніж це було зроблено першого разу. Ми знаємо, що 1 листопада має запрацювати реєстр військовозобов’язаних, уже проводяться випробування в Рязанській області цього реєстру. Ми не знаємо до кінця, як він буде працювати, але він точно робиться для того, щоб обмежити в правах чоловіче здебільшого населення Росії, яке не хоче брати участь у війні”, — сказав він.

За словами Горбацевича, зараз не спостерігаються величезні черги на укладення контрактів.

“І Міноборони, і влада регіональна, федеральна, вони вишукують якісь ресурси для поповнення російської армії з дуже різних джерел, так скажемо. Це і в’язниці, це і строковики, яких раніше використовували на окупованих територіях, але це скоріше були якісь ексцеси. Зараз же, після того, як ЗСУ увійшли в Курську область, строковики стали однією з найбільш використовуваних сил для того, щоб обороняти Курську область. Зокрема, і в Бєлгородській області, і в Брянській області теж залучені строковики”, — розповів координатор відділу допомоги та евакуації проєкту “Идите лесом”.

Він також додав, що підписуючи контракт із Міноборони РФ, росіянину потім складно вийти з армії.

“Це потрібно розуміти, і ми ніби постійно про це говоримо, що за будь-яких умов, якщо вас не катують, то не варто підписувати контракт, тому що вийти вже живим звідти дуже складно”, — сказав Горбацевич.

Він окремо зазначив, що в російському суспільстві у кращий бік змінилося ставлення до дезертирів з армії РФ. За словами Горбацевича, їх зараз сприймають як людей, які зробили складний вибір, вирішили піти проти системи, відмовляючись вбивати, вмирати за Путіна.

Читайте також: Людей у РФ ніколи не шкодували — на фронт продовжують відправляти без бойового досвіду, — аналітик

Раніше військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко сказав, що Росії поки що вдається заповнювати втрати особового складу, але робити це стає дедалі складніше. Навіть великі виплати за підписання контракту з Міністерством оборони РФ не мотивують вирушати на фронт до України.

Прямий ефір