Підходи до надання військової допомоги Україні мають бути кардинально змінені, — кандидат на посаду єврокомісара з питань оборони

Андрюс Кубілюс. Скріншот: uatv.ua

Україна має отримати набагато більше військової допомоги від Європейського Союзу: оборонна індустрія ЄС має значно збільшити виробництво та бути інтегрована з українською промисловістю. Про це сьогодні, 17 вересня, під час дебатів на тему продовження фінансової та військової підтримки України в Європарламенті у Страсбурзі заявив кандидат на посаду єврокомісара з питань оборони Андрюс Кубілюс, повідомляє спеціальний кореспондент FREEДОМ у Європі.

“Я процитую президентку Єврокомісії (Урсулу фон дер Ляєн). Найкращі інвестиції в європейську безпеку — це інвестиції в безпеку України. Найкраще питання зараз: “Чи достатньо ми інвестуємо в безпеку України?” Моя відповідь дуже проста. Ми інвестуємо багато, але недостатньо. Минулого року вся західна військова підтримка України сягнула лише 40 млрд євро, коли росіяни витратили на війну понад 120 млрд. Навіть якби ми були готові витратити не 40 млрд, а 100 млрд, у нас виникли б проблеми з постачанням великої кількості зброї, тому що потужності нашої військової промисловості наразі дуже низькі”, — сказав він.

На думку Кубілюса, підходи до надання допомоги Україні мають бути кардинально змінені. 

“Навіть якщо ми даємо зброю Україні, то принаймні деякі з наших країн вводять “червоні лінії” обмежень, щоб не використовувати її проти цілей на території Росії. Усі ці три причини дуже ясно показують, що ми недостатньо інвестуємо в безпеку України та в нашу безпеку. Як змінити ситуацію? Нам потрібно негайно знайти набагато більші фінансові ресурси для військової допомоги Україні. І ми можемо це зробити. Нам потрібно радикально наростити виробництво нашої військової промисловості та інтегрувати українську військову промисловість з європейською. І нам потрібно прибрати будь-які “червоні лінії” для захисту безпеки України, що означає для захисту нашої безпеки”, — заявив претендент на посаду єврокомісара.

Читайте також: Київ пояснив партнерам потребу в далекобійності — головні цілі (ВІДЕО)

Прямий ефір