Це вже давно політична співпраця: аспекти взаємин Росії та Китаю розібрав експерт

Прапори РФ і Китаю. Ілюстрація: gettyimages.com

Між Російською Федерацією і Китаєм склалося політичне співробітництво й зараз їхня взаємодія синхронізується. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів голова Центру політичних досліджень “Доктрина” Ярослав Божко.

Він нагадав, що для Росії проблемою є матеріально-технічний бік ведення війни: вона змушена закуповувати у КНР сталь, електроніку, дрони тощо.

“Звичайно ж, ця вся матеріально-технічна допомога ґрунтується на економічній вигоді. Тобто Росія за це все платить, але, з усім тим, Китай прекрасно розуміє, що це вже давно політичне співробітництво. Тобто що це не просто ти прийшов до мене, тому що тобі вигідно, а це ситуація, в якій Росія й Китай перебувають у деяких подібних ревізіоністських позиціях”, — сказав Божко.

Очільник Центру політичних досліджень “Доктрина” констатував, що цю співпрацю ініціювала Росія ще в той час, коли Китай залишався в досить лояльній до США орбіті. Так, за його словами, починаючи з 2000-х РФ порушувала питання щодо створення міжнародної організації БРІКС, яку вона розглядала саме як антизахідний альянс.

“І зараз ми будемо дивитися, як синхронізується їхня взаємодія. Чи будуть поставки летальної зброї — це взагалі не найважливіший показник, тому що Росія може сама виробляти летальне озброєння, їй для цього потрібні тільки технології, тобто виробничі лінії, верстати та всі ось ці комплектувальні, радіоелектроніка. Якщо Китай це дає Росії, то це все ж таки свідчить про ту чи іншу ступінь підтримки нинішнього російського керівництва, яке зрозуміло чим займається”, — сказав Божко.

Читайте також: Західні країни переоцінили підтримку Росії з боку Китаю — подробиці (ВІДЕО)

Раніше експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики Наталія Плаксієнко-Бутирська розповіла, що Китай та Росія формують союз, який базується на спільних стратегічних інтересах, що включає в себе спільні військові навчання, обмін технологіями й протистояння Заходу.  

Прямий ефір