Стефанішина зустрілася зі Столтенбергом — про що говорили

Ольга Стефанішина та Єнс Столтенберг. Фото: nato.int

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції — міністерка юстиції України Ольга Стефанішина сьогодні, 16 вересня, відвідала штаб-квартиру НАТО в Брюсселі, де зустрілася з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Про це повідомляє пресслужба Кабінету міністрів України, інформує FREEДОМ.

Сторони обговорили стан реалізації рішень щодо підтримки України, ухвалених на Вашингтонському саміті НАТО. Стефанишина наголосила на критичній важливості посилення системи протиповітряної оборони України та надання додаткових систем ППО, а також у зв’язку з цим порушила питання щодо ініціативи створення “гуманітарного щита”, поясу безпеки над західними регіонами України.

Було наголошено на важливості моніторингу та координації фінансових внесків на підтримку України в межах виконання зобов’язання союзників щодо надання Україні у 2025 році допомоги в розмірі 40 млрд євро.

“Ми обговорювали реалізацію рішень Вашингтонського саміту з чинним генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбером. Він має підготувати необхідну базу для того, щоб новий генеральний секретар Марк Рютте міг швидко запустити створену місію, яка координуватиме військову допомогу для України, щоб вона була послідовною, стійкою та передбачуваною і відповідала публічним заявам політиків, а також забезпечувати реалізацію рішень щодо сталого фінансування військової допомоги в обсязі щонайменше 40 млрд євро на рік. Це не бажання, це зобов’язання генерального секретаря виконувати ці рішення. Місія НАТО по Україні функціонує під військовим командуванням НАТО. Ця місія має запрацювати, і до кінця року ми очікуємо, що вона буде повністю спроможна виконувати свої повноваження”, — прокоментувала підсумки зустрічі Ольга Стефанішина.

Крім того, віцепрем’єр-міністерка зустрілася з виконувачем обов’язків заступника генерального секретаря НАТО Борисом Руге. Під час зустрічі сторони обговорили імплементацію Україною реформ у секторі безпеки та оборони, спрямованих на забезпечення сумісності українських Збройних сил із силами Альянсу.

Читайте також: Україна контролює набагато більший дипломатичний простір, ніж будь-хто міг розраховувати — оцінка політолога

Нагадаємо, віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції — міністерка юстиції України Ольга Стефанишина заявила, що Україна приєднається до НАТО як суверенна, незалежна країна в межах кордонів 1991 року.

Прямий ефір