З прифронтового Мирнограда проводять евакуацію — подробиці (ВІДЕО)

Евакуація в Мирнограді. Фото: uatv.ua

Населені пункти Донецької області щодня перебувають під ударами російських окупантів. Наразі лінія фронту проходить менш ніж за 5 км від Мирнограда. Попри це, у місті досі залишається кілька тисяч людей. Ризикуючи життям під вогнем противника, екіпажі поліції та волонтери рятують поранених, доправляють людей до лікарень сусідніх міст і вивозять у безпечні місця тих, хто потребує допомоги, повідомляє FREEДОМ.

“Два мости розбито в Покровську за останні дні. За останні дні скрізь влучають, стріляють. Ми зараз їдемо вивозити дітей. Трьох дітей і чотирьох дорослих”, — каже волонтерка.

Без газу, частково без електроенергії та подекуди лише з технічною водою — так живуть ті, хто залишився в прифронтовому Мирнограді. У місті з кожним днем стає дедалі більше розбитих будинків.

Мешканець Мирнограда Євген хоче евакуюватися, але вирішив дочекатися пенсію, щоб були гроші на руках.

“Я спілкувався з військовими, вони кажуть: “Біжіть, біжіть”. Тут я залишився, і сусід залишився, живе по моїй вулиці. А всі поїхали вже”, — розповів Євген.

За його словами, місто порожніє на очах. Наприкінці серпня в безпечніше місце виїхала його родичка, на цьому наполіг її син. Тепер Євген теж пакує речі. Допомогти з виїздом йому пообіцяли волонтери.

“Я подзвоню після 15-го тоді, тому що пенсію треба дочекатися”, — пояснює Євген.

Ольга довго відмовлялася виїжджати з Мирнограда, де прожила понад 40 років. Тут похований її чоловік. У самої жінки — проблеми зі здоров’ям, вона погано ходить, але вирішила рятувати двох онуків — старшому вже 18, дівчинка вчиться в четвертому класі.

“Я б нізащо не поїхала, а дітей шкода. Тому що вибухи — щодня”, — сказала Ольга.

Її донька поки що залишається в місті — вона працює в місцевому магазині, і якщо поїде, то його доведеться закрити. Тому вирішила залишатися в Мирнограді стільки, скільки буде можливо. Але ситуація погіршується з кожним днем, кажуть волонтери. Сполучення із сусіднім Покровськом уже практично немає.

“Міст перекритий, ми зараз їздимо полями, щоб доїхати до мети призначення евакуації людей”, — повідомив волонтер Олег Леонтьєв.

За інформацією поліції, перші в черзі на евакуацію — сім’ї з дітьми, люди з інвалідністю, люди похилого віку та ті, хто має проблеми зі здоров’ям. Якщо їх не вивезти зараз, у разі ще більшого загострення ситуації рятувати буде набагато складніше. Цього разу волонтерам для евакуації передали три родини.

“Буде проведено перевірку ще однієї сім’ї з дітьми, які, за попередньою інформацією, повернулися назад. І в разі, якщо ця інформація підтвердиться, дітей знову разом із батьками вивеземо з міста Мирноград у зв’язку з небезпечною ситуацією”, — заявив в.о. начальника відділу безпеки дорожнього руху Управління патрульної поліції в Донецькій області Геннадій Юдін.

Наскільки зараз небезпечно в місті, знімальна група FREEДОМ відчула на собі. Під час рейсу за людьми мікроавтобус волонтерів засік дрон противника. Цього разу обійшлося без наслідків, але фахівці з евакуації кажуть: щоб вивезти людей у безпечне місце, своїми життями ризикують щодня.

Читайте також: Останній евакуаційний поїзд вирушив із прифронтового Покровська — репортаж FREEДОМ (ВІДЕО)

Прямий ефір