Компоненти західного виробництва для зброї продовжують надходити в Іран, КНДР і РФ — деталі від експертки

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Санкційних обмежень недостатньо для того, щоб запобігти постачанню критично важливих компонентів до Ірану, Північної Кореї та Росії. Ці країни продовжують масово виробляти зброю, що порушує безпеку на глобальному рівні. Про це сьогодні, 13 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла експертка із питань Східної Азії, магістрка зовнішньої політики Наталія Плаксієнко-Бутирська.

“Санкції недостатні не лише того, що стосується Ірану, а й Північної Кореї, тому що у нас було знайдено ракети, вироблені й у 2023 році, й у 2024 році. У всіх цих ракетах та “Шахедах” іранського чи російського виробництва, північнокорейського виробництва знаходять запчастини, що належать західним компаніям. Це означає, що західні країни запроваджують санкції, але вони досі не відпрацювали вторинні санкції”, — сказала вона.

Як вона зазначила, вторинні санкції мають відстежувати компанії, які через треті країни постачають компоненти й до Ірану, й до Північної Кореї, й до Росії.

“Тепер ці країни можуть масово виробляти ракети та дрони, які продають та отримують за це гроші. Це порушує безпеку як України, так і регіону загалом щодо Ірану. Крім того, вони можуть постачати зброю різним угрупованням, які використовують її, наприклад, проти торгових кораблів. Це глобальна проблема, над якою західні уряди мають працювати активніше”, — наголосила Плаксієнко-Бутирська.

Експертка також розповіла, що в Україні діє незалежна компанія, яка відстежує використання зброї на фронті. Так, зібрано безліч доказів того, які компанії та які компоненти постачаються країнам-ізгоям.

“В Україні фахівці працюють над тим, щоб ідентифікувати кожну запчастину, назвати компанії. Багато роботи роблять для того, щоб продемонструвати нашим західним партнерам, міжнародним партнерам інформацію цілком конкретну з приводу виробництва цієї зброї. Але не вистачає достатньої реакції та бажання припинити цю взаємодію, унеможливити постачання цих запчастин країнам, які на сьогодні становлять таку загрозу для глобального порядку”, — резюмувала Наталія Плаксієнко-Бутирська.

Читайте також: Китай не припинить підтримувати Росію через стратегічні інтереси — розбір експертки

Раніше головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Аліна Гриценко заявила, що Іран зможе адаптуватися до нових санкцій, якщо їх введуть західні країни, і продовжить отримувати вигоди від співпраці з Росією.

Прямий ефір