Рішення щодо ударів углиб РФ буде сюрпризом для країни-агресора: візит Блінкена та Леммі до Києва оцінив політолог

Ентоні Блінкен, Володимир Зеленський і Девід Леммі. Фото: president.gov.ua

Державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Великобританії Девід Леммі вчора, 11 вересня, відвідали Київ та оголосили про нові пакети підтримки України. Візит західних політиків пов’язаний з тим, що йде фіналізація дозволу щодо можливості бити зброєю країн НАТО вглиб території РФ. Таку думку сьогодні, 12 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ озвучив політолог Олексій Буряченко.

Він вважає важливим, що зустріч президента України Володимира Зеленського з Блінкеном та Леммі відбулася на тлі саміту міжнародної Кримської платформи.

“Я думаю, це також важливо, що Блінкен та Леммі взяли участь у цих дискусіях, тому що ми маємо вкотре нагадати, що Крим — це Україна, і це чудово відбувається під час Кримської платформи. І надзвичайно важливо, що був високий рівень інших делегацій, і дуже резонансно, звичайно, прозвучала заява Ердогана про те, що необхідно деокупувати Крим та відновити юрисдикцію України”, — сказав Буряченко.

Політолог зауважив, що Ердоган завжди дотримувався цієї позиції, виступав за повну територіальну цілісність України та деокупацію захоплених Росією територій.

“Держсекретар Сполучених Штатів, міністр закордонних справ Британії, як і інші гості Києва, приїхали не з порожніми руками. Кожен із них привіз із собою фінансову допомогу. Леммі взагалі заявив про довгострокову ініціативу у кілька мільярдів доларів, причому як на гуманітарні, стабілізаційні, так і інші потреби України. І це чудово, тому що Україні зараз у межах певного бюджетного дефіциту підтримка від наших партнерів точно буде не зайвою, повідомив він.

Буряченко припустив, що за зачиненими дверима було фіналізовано план перемоги України, який президент Зеленський представить Джо Байдену.

“І я думаю, що важлива частина цього плану, звичайно, — отримання відповідного дозволу бити вглиб території Російської Федерації західною зброєю. Цілий комплекс факторів, звичайно, призведе до того, що країни, які вже дають нам далекобійні ракети, конструктивно підійдуть до того питання, щоб дати відповідне політичне рішення. Але треба зазначити: далеко не факт, що воно буде публічно артикульоване, як багато хто цього чекає, щоб зробити певний сюрприз державі-агресору, коли таке рішення буде фіналізоване, — резюмував політолог.

Читайте також: Мирний план має змусити РФ припинити війну, — Зеленський

Нагадаємо, Сполучені Штати та Великобританія 11 вересня оголосили про нові пакети підтримки для України. 

Прямий ефір