Санкції України проти Lukoil не несуть загрози постачанню нафти в Угорщину та Словаччину, — Гілл

Олаф Гілл. Фото: uatv.ua

Санкції України щодо російської компанії Lukoil, які заборонили їй транзит нафти до Європейського Союзу через територію України, від самого початку не становили загрози для постачань нафти в Угорщину та Словаччину, тому що її завжди могли замінити інші трейдери. Про це сьогодні, 12 вересня, на брифінгу в Брюсселі заявив представник Єврокомісії з питань торгівлі Олаф Гілл, повідомляє FREEДОМ.

“У нас була реакція, і вона є від самого початку, комісія швидко зробила всі необхідні кроки для розв’язання цієї проблеми. Ми уважно стежили за ситуацією. Ми вели безперервний діалог з Угорщиною та Словаччиною, а також з Україною і Хорватією. Ви чули, як я говорив раніше з цієї трибуни, що ми визначили, що немає жодної загрози безпеці постачання нафти. Українська влада підтвердила як публічно, так і комісії, що Lukoil — єдина компанія, яка зіткнулася з санкціями в Україні, і що трейдери можуть продовжувати свою діяльність на території України. Lukoil — не єдиний постачальник російської нафти в Угорщину і Словаччину”, — сказав він.

Своєю чергою, представниця Єврокомісії Аріанна Подеста повідомила, що єврокомісар з питань економіки Валдіс Домбровських пропустить неформальну зустріч профільних міністрів країн-членів ЄС, заплановану на 13-14 вересня в Будапешті.

“Комісія буде представлена на адміністративному рівні на зустрічі”, — розповіла вона.

Читайте також: Немає потреби продовжувати угоду про транспортування газу РФ територією України, — Сімсон

Нагадаємо, 24 червня українські санкції щодо Lukoil були посилені 24 червня. Компанія втратила можливість користуватися транзитом через Україну. Влада Угорщини та Словаччини виступили з критикою рішення, як такого, що загрожує постачанню палива.

15 липня Єврокомісія оголосила, що не буде відправляти єврокомісарів для участі в неформальних засіданнях Ради Європейського Союзу, які відбуватимуться у Будапешті в межах головування Угорщини. Приводом для цього стали “нещодавні події”, які ознаменували старт угорського головування. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан здійснив свою так звану “мирну місію”, поїздки до України, США, Китаю, та Росії одразу ж після старту угорського головування, що закінчиться у грудні. Ця ініціатива Орбана викликала широку критику з боку європейських лідерів.

Читайте також: ЄС готовий повністю відмовитися від російського газу, який надходить через Україну — заява єврокомісарки з питань енергетики

Прямий ефір