Росія хотіла б ділити Україну за новим “ялтинським столом”, — Попов

Ігор Попов. Фото: uatv.ua

Режим у Російській Федерації може бути збережений й після перемоги України в розв’язаній Кремлем війні. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна” Ігор Попов.

“Режим, ймовірно, збережеться… Обличчя можуть змінюватися, але це не змінює суті режиму. Прогнози деяких західних оглядачів про те, що росіяни попросять повернутися несистемних лібералів, які виїхали, й очолити країну, вони виглядають, чесно кажучи, досить інфантильно. Що стосується Китаю, то Китай же планує свої стратегії на досить тривалі періоди. Ці стратегії не дуже залежать від прізвищ людей, які керують країнами, яких Китай вважає своїми молодшими партнерами. І тому, так, Китай ретельно вивчає всі деталі веж Кремля та запрошує в гості дуже багатьох функціонерів, придивляючись особисто та оцінюючи їхню перспективність. Але навіть якщо прізвище президента Російської Федерації буде змінюватися або будуть змінюватися прізвища інших керівників, режим, швидше за все, залишиться”, — сказав він.

Експерт не вважає можливим швидкий та нещадний бунт у Росії.

“Опитування показують, що росіяни готові до зупинки війни та готові визнати будь-який результат перемогою Росії, якщо про це буде офіційно повідомлено через офіційні засоби масової інформації. Навіть якщо Росія піде на серйозні компроміси, ми на це сподіваємося, на серйозні поступки, то вони зможуть пояснити своєму населенню, що це була все-таки перемога, й вони відігнали НАТО, як мінімум за Можайськ, а то і, не знаю, за Перемишль. І, таким чином, це велика перемога”, — вважає Попов.

На його думку, якщо війна буде просто заморожена, то це збереже режим санкцій, а найболючіша санкція для російської економіки — це обмеження в доступі до технологій.

“Китай не може компенсувати, тому що західні технології, насамперед у чипах, у напівпровідниках, вони все-таки на покоління попереду. І тому сама Росія зацікавлена в глобальних домовленостях, які стосуватимуться і доступу до технологій, і контролю штучного інтелекту, і стратегічних наступальних озброєнь. Але керівництво Росії бачить це як нову “Ялту”, “Ялту-2” з поділом сфер впливу. Так само як у Ялті ділили Польщу, так само Росія хотіла б за новим “ялтинським столом” ділити Україну. Захід та Україна на це не підуть, хоча певний стратегічний діалог про безпеку в регіоні та у світі, він на певному етапі все одно відбудеться”, — сказав Попов.

Читайте також: Україна готує свій план з досягнення справедливого миру та обговорює деталі з партнерами, — Попов

Прямий ефір