Кремль наймає бандитів для здійснення диверсій у Європі — розбір Їжака

Вадим Красіков і Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

Кремль влаштовує диверсії в Європі, наймаючи кримінальні структури. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів завідувач сектору Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

“Коли почалася широкомасштабна війна, з Європи було вислано професійну російську агентуру, там кілька сотень тільки під демократичним прикриттям було вислано. Після цього росіяни завезли різні заміщення з Центральної Америки, завезли з раніше покинутих, яким ще треба там адаптуватися. Плюс у потоки міграції когось вставили. І ось ця нова хвиля, вона, як вони самі кажуть, вона відчайдушна та небезпечна, але вона вже стає дилетантською. Тобто росіяни починають через брак підготовлених агентів наймати кримінальні структури, просто платять бандитам за виконання певних дій. Але з погляду ефективності вони кульгають, хоча залишаються небезпечними”, — сказав він.

Їжак переконаний, що російського кілера й колишнього співробітника розвідки Федеральної служби безпеки (ФСБ) Вадима Красікова РФ навряд чи буде використовувати для проведення операцій у Європі, тому що його тепер швидко вирахують.

“Але Путін дав цим поверненням гарантію іншим можливим кілерам, що їх теж дістануть. Тому охочих виконати якісь деструктивні дії в Росії поки що достатньо. Професіоналізм падає. Усім треба бути обережними, але таке враження, що катастрофу зробить Росія вже не може”, — сказав завідувач сектору Національного інституту стратегічних досліджень.

На його думку, РФ здатна на масовий саботаж інфраструктури, підпали, спроби вбивства, напади на російську опозицію.

“Але думати, що Росія тільки посилює свої можливості… Вона їх посилює тільки в тому сенсі, що широко почала здійснювати аутсорсинг, тобто наймати бандитів, наймати декласовані елементи, але з іншого боку, якість цих операцій російських скорочується”, — сказав Їжак.

Читайте також: Тільки завдяки тому, що Путін був зациклений на Красікові, стала можлива гігантська спецоперація з небувалого обміну, — Яковенко

Нагадаємо, 1 серпня Росія, США, Німеччина, Норвегія, Словенія, Білорусь та Польща провели обмін ув’язненими. Загалом звільнено 26 осіб, серед яких російський кілер й колишній співробітник розвідки Федеральної служби безпеки (ФСБ) Вадим Красіков.

Прямий ефір