Україні необхідно шукати баланс у ракетній програмі, щоб мінімізувати витрати — думка

Ракета "Нептун". Фото: president.gov.ua

Україна працює над виробництвом власних далекобійних ракет, але їй необхідно зменшувати витрати. Саме тому масове виробництво простих ракет, які матимуть менший заряд, але більший радіус дії, допоможуть досягти поставлених цілей у війні проти Росії. Таку думку сьогодні, 10 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

“Необхідно шукати баланс, який полягає в тому, що має бути відповідність ціна-якість. Україна не може собі дозволити надзвичайно дорогу ракетну програму, тому що вона “з’їдає” досить багато коштів, але вона може взяти масовістю. Тобто ці ракети можуть бути простішими, мати меншу бойову частину, летіти на більш далекі відстані, але їх може бути багато, що створить серйозне навантаження для російської системи протиповітряної оборони (ППО). Комбіновані атаки дронами та ракетами можуть бути ефективними. Навіть якщо ми створимо умови перевантаження роботи російської системи ППО, мета буде досягнута. І ось якраз у напрямку масовості, я думаю, що ми й будемо працювати”, — пояснив він.

На пресконференції в Києві 27 серпня президент України Володимир Зеленський повідомив про успішне випробування першої вітчизняної балістичної ракети, що підтверджує розвиток ракетної програми в країні. Не варто забувати й про інші розробки, зазначив експерт.

“Ракетна програма в Україні триває. Відбулося випробування балістичної ракети української. Ми бачимо модернізацію ракети “Нептун-МД”. Це вже крилата ракета, яка пройшла досить серйозний рівень модернізації”, — сказав він.

Читайте також: Курська операція, Донецький фронт та український план перемоги: велика пресконференція президента Зеленського — головне

Прямий ефір