Міжнародної реакції на псевдовибори РФ на захоплених територіях України недостатньо, — Лисянський

Павло Лисянський. Скріншот: uatv.ua

Міжнародна реакція на псевдовибори РФ на захоплених територіях України має бути жорсткою та блискавичною. Проти кожного організатора мають бути серйозні персональні санкції. Таку думку сьогодні, 10 вересня, в ефірі телеканалу FREEДOM висловив директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки, доктор філософії з політичних наук Павло Лисянський.

“Що стосується міжнародної реакції, як на мене — вона недостатня. Чомусь міжнародні партнери роблять заяви, але за цими заявами нічого далі не відбувається. Тому що на моїй пам’яті вже були анексії тимчасово окупованих територій України. Спочатку було проведено “референдуми”. Згодом були “вибори” в місцеві муніципалітети, окупаційні органи влади. Згодом “вибори” диктаторського режиму Кремля, “вибори” Путіна. Нині у Криму. І знову ми бачимо лише заяви. Мене як аналітика, правозахисника, громадянина України це не влаштовує категорично, — зазначив політолог.

На його думку, можливо, мають бути якісь точкові санкції.

“Правоохоронні органи України ідентифікують людей, причетних до псевдовиборів, порушують кримінальні справи, притягують до кримінальної відповідальності. Є рішення судів і щодо тих, хто обирався, і тих, хто організовував “вибори”. Але треба розуміти, що українське правосуддя не може, скажімо так, повною мірою здійснити правосуддя, бо ці люди перебувають на тимчасово окупованих територіях України чи РФ. Тому тут необхідне введення персональних санкцій проти кожної людини, яка організувала “вибори” на окупованих територіях. І це мають бути серйозні санкції аж до того, щоб Міжнародний кримінальний суд (МКС) видавав ордери на арешт, — вважає Лисянський.

Він також зазначив, що реакція міжнародної спільноти має бути блискавичною.

“Бо ці “вибори” — це продовження військової агресії Російської Федерації. РФ діє за алгоритмом, який випробувала ще 2014 року. Тільки тоді вони “вибори” проводили під егідою РФ лише у Криму. На окупованих територіях “вибори” проводилися від імені квазідержавних утворень. Тому я вважаю, що реакція міжнародного співтовариства має бути жорсткішою і, що характерно, вона має бути оперативнішою для того, щоб раз і назавжди дати по руках РФ, і цього більше не повторювалося. Тому що бездіяльність світової спільноти призводить до того, що РФ випробовує нові алгоритми проведення псевдовиборів в окупації”, — резюмував Павло Лисянський.

Читайте також: Генпрокуратура України назвала ім’я генерала РФ, який командував ракетним ударом по дитячій лікарні “Охматдет”

Прямий ефір