Результати ми побачимо, але це буде нелегко, — прокурор МКС про притягнення Монголії до відповідальності за відмову заарештувати Путіна

Карім Хан. Фото: icc-cpi.int

Путіну не вдасться уникнути відповідальності. Відмова Монголії заарештувати російського диктатора — не привід для розчарування. Про це сьогодні, 10 вересня, заявив прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан у Києві, повідомляє FREEДОМ.

Він зазначив, що зараз виконання норм і співпраця в МКС — не ідеальні. Хан нагадав, що в минулому подібні випадки вже були. За його словами, є алгоритм реагування на ситуацію, коли країна-підписант Римського статуту не виконує свої зобов’язання.

“Не треба розчаровуватися: результати ми побачимо, але це не буде легко. Ми рухаємося до реального застосування права і робимо це разом. Є спеціальна процедура в Римському статуті щодо роботи з такими випадками, коли держава не працювала з судом. Відповідно, це все контролюється суддями. Судді в курсі того, що сталося. Як правило, в таких випадках проходить генеральне засідання всіх держав-членів МКС і відповідно ухвалюється рішення”, — заявив прокурор МКС Карім Хан.

Читайте також: Візит Путіна до Монголії показав, що політика загалом — це більше про інтереси, аніж про цінності та принципи, — Петренко

Раніше прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що Монголії доведеться пояснити, чому вона проігнорувала ордер МКС на арешт очільника Кремля Володимира Путіна.

Нагадаємо, Володимир Путін відвідав Монголію, яка ратифікувала Римський статут і не заарештувала російського диктатора за ордером МКС. Генеральний прокурор України Андрій Костін зазначив, що відмова Монголії від арешту Володимира Путіна поставила під удар міжнародну суб’єктність цієї держави.

Читайте також: “Ми висловили нашу стурбованість”: Єврокомісія відреагувала на візит Путіна до Монголії

Прямий ефір