Безпека ЄС та підтримка України: пріоритети нового єврокомісара з питань безпеки озвучив політолог

Прапори Євросоюзу та України. Фото: gettyimages.com

Комісаром з питань безпеки, оборонної промисловості та космосу в Єврокомісії стане представник Литви Андрюс Кубілюс. Для України надзвичайно важливо, що він активно підтримує Україну, пропонував багато ініціатив щодо підтримки та допомоги Україні. І що найважливіше — він бачить невід’ємну співпрацю ЄС та України, тобто він уже їх не поділяє, і ця позиція абсолютно збігається із позицією голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн. Таку думку сьогодні, 10 вересня, в ефірі телеканалу FREEДOM висловив політолог Олексій Буряченко.

Політолог нагадав, що Кубілюс — депутат Європарламенту, який спеціалізується на закордонних справах. Представник Литви — досвідчений політик. Він має понад 5-річний досвід роботи прем’єр-міністром. Кубілюс обіймав цю посаду двічі.

Політик користується широкою повагою, оскільки провів Литву через фінансову кризу 2008 року.

“Ми справді багато чули заяв про досвідченого політика Андрюса Кубілюса з Литви. Він має досвід у Європарламенті, а зараз він переходить, у принципі, на роботу, яку він теж знає дуже добре, у виконавчій владі, тільки вже не Литви, як це було раніше, де він обіймав двічі посаду прем’єр-міністра. І, до речі, його цінують за те, що він пройшов досить успішно кризу 2008 року, — зазначив політолог.

Він також нагадав, що Андрій Кубілюс активно підтримує Україну.

“Для України надзвичайно важливо, що Андрюс Кубілюс багато ініціатив раніше говорив щодо підтримки та допомоги Україні. І він бачить невід’ємну співпрацю Європейського Союзу та України, тобто він вже їх не поділяє. До речі, ця позиція абсолютно збігається з позицією голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, — наголосив експерт.

За його словами, Кубілюс — представник країни, якій не потрібно пояснювати, що таке Російська Федерація та які ризики вона несе як для країн ЄС, так і для України.

“Варто нагадати, що саме Кубілюс — один із авторів пропозиції, щоб по 0,25% від ВВП щорічно кожна країна Європейського Союзу наповнювала загальний фонд на військову допомогу Україні. То була надзвичайно проривна ініціатива. І з приходом такої людини у виконавчу владу, тим більше у сектор безпеки та оборонної промисловості, я думаю, що ця ініціатива отримає друге дихання”, — додав гість ефіру.

На думку політолога, з призначенням Андрюса Кубілюса на посаду комісара з питань безпеки, оборонної промисловості та космосу Європейський Союз та Єврокомісія тепер справді виходитимуть на більш принципові рішення щодо спільного ухвалення рішень з питань безпеки.

“Я думаю, що в Європейському Союзі автономізуватимуться від монополії НАТО на безпеку. Тобто з Андрюсом Кубілюсом Європейський Союз дедалі ближче стає до створення армії ЄС, — резюмував Олексій Буряченко.

Читайте також: Експрем’єр Литви може стати єврокомісаром з оборони — позиція щодо України (ВІДЕО)

Прямий ефір