Тактичні розбіжності: як диктатори Росії та Білорусі провокують один одного (ВІДЕО)

Олександр Лукашенко і Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

Нинішні відносини самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка та російського диктатора Володимира Путіна експерти характеризують як тактичні розбіжності. У повітряний простір Білорусі все частіше залітають дрони, якими Росія атакує Україну. Але якщо раніше режим намагався промовчати цей факт, то тепер Лукашенко дав указ збивати безпілотники, інформує FREEДОМ.

“Не забуваємо, що у 2022 році він давав повітряний простір для російських збройних сил. Літаки стартували з військових аеродромів Білорусі, інфраструктура використовувалася, ракети летіли по Україні — 800 ракет у напрямку України. Потім він домовився, що все, досить, більше цього не буде. Потрібно розуміти, що зараз між Путіним та Лукашенком виникли тактичні терки. За тією інформацією, яка надходить, ми можемо говорити, що зараз виникла проблема через те, що Лукашенко відправив багато продукції військового призначення на адресу Міністерства оборони РФ за державним замовленням Російської Федерації, а Міноборони РФ не платить за контрактами”, — сказав заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко.

Лукашенко не вперше йде врозріз із позицією Путіна. Так, у липні 2024 року він доручив відвести війська з “південних рубежів” у місця їхньої дислокації. Про це диктатор заявив на нараді з безпеки в Лунинецькому районі Брестської області, яка межує з Волинською та Рівненською областями України.

“Їхні [українські] війська відведені. Тому, хлопці, подивіться, й наші війська потрібно прибирати з кордону. Щоб вони розуміли, що ми не збираємося воювати та не збираємося тут зосереджувати свої збройні сили, крім сил спеціальних операцій”, — цитує самопроголошеного президента Білорусі агентство БЕЛТА.

Тоді ж Лукашенко додав, що потрібно не пропустити нібито можливої загрози на західному напрямку. Реакція Кремля на це рішення не змусила на себе чекати: нафта за передоплатою й відмова платити за озброєння, вироблене в Білорусі. І на думку експертів, рішення збивати російські дрони може спровокувати Путіна на ще більш жорсткі заходи. Кремлівський диктатор може підняти ціни на газ. 

“Лукашенко йде на те, що збиває російські дрони, показуючи Путіну, що він цим незадоволений, що він не хоче, щоб використовувався повітряний простір Білорусі. Чи є це ознакою того, що Лукашенко змінює свою стратегію щодо війни в Україні? Ні. Це тактика. Це тактична гра, він думає щодо себе, він думає, як не спровокувати перед спробою свого перепризначення на узурповану ним посаду керівника Білорусі. Він був, є та буде далі стратегічним партнером Російської Федерації”, — вважає Латушко.

Сьогодні Лукашенко перебуває у складній ситуації. З одного боку, він уже не може продавати своєму народу гасло, що збереже мирне небо над головами, адже приховати той факт, що російські безпілотники падають на території Білорусі, уже неможливо. Але, з іншого боку, єдиний спосіб утримати свою незаконну владу — й далі підігравати Путіну. Тому Лукашенко продовжує нарощувати військовий контингент та тим самим створювати загрозу агресії на кордоні з Україною. Крім того, Мінськ не припиняє постачати Кремль необхідним озброєнням, а також допомагає Росії обходити санкції.

Читайте також: Зальоти російських дронів до Білорусі та країн НАТО не є випадковими: цілі РФ назвав Подоляк

Нагадаємо, під час нічної атаки на Україну 8 вересня один із російських безпілотників увійшов у повітряний простір Румунії — там шукають його уламки. У Латвії також заявили, що виявили на сході країни розбитий військовий дрон РФ та проводять розслідування.

Прямий ефір