В інтересах Китаю дистанціюватися від російського бізнесу, — Пендзин

Прапори Росії та Китаю. Фото: gettyimages.com

Дистанціюватися від російського бізнесу сьогодні в інтересах Китаю. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів економіст Олег Пендзин.

Різке скорочення бізнесу в Росії найбільшими китайськими держбанками він оцінює як результат послідовної роботи Міністерства фінансів Сполучених Штатів Америки.

“Потрібно чітко розуміти причинно-наслідкові зв’язки. Я завжди намагаюся зіставити обсяги зовнішньоекономічних зв’язків Китаю і Європи та Сполучених Штатів Америки — це десь 1,6 із хвостиком трильйона доларів на рік, та обсяг зовнішньої торгівлі Китаю й Російської Федерації — за всіх збільшень за останні роки там не більше 350 мільярдів. Тобто потрібно розуміти, що ніхто 1,6 трильйона ризикувати не буде. І дуже серйозна небезпека потрапити у вторинні санкції китайським компаніям, китайським банкам. А вторинні санкції — це відрив від міжнародного валютного ринку”, — сказав Пендзин.

Економіст нагадав, що всі сировинні ринки у світі — це доларові ринки, а санкційні обмеження щодо американського долара можуть дуже серйозно підірвати перспективи китайської економіки.

“Вони це дуже добре розуміють. Тому все те, що буде в інтересах Китаю, буде робитися китайськими банками. В інтересах Китаю сьогодні дистанціюватися від російського бізнесу, від російських операцій, від взаєморозрахунків із російськими банками, тому що це загрожує вторинними санкціями, які дуже жорстко та дуже компетентно вводить Міністерство фінансів Сполучених Штатів Америки. До речі, була запланована зустріч між представниками Мінфіну США й китайським банківським товариством, де чітко домовилися дотримуватися певних правил взаємної роботи, обмінялися контактами для дуже швидкого узгодження тих чи інших можливих суперечностей, які можуть виникнути в процесі економічної діяльності. Тобто Китай робить тільки те, що вигідно Китаю”, — наголосив Пендзин.

Читайте також: Російські експортери та імпортери сильно обмежені у використанні валют, — економіст

Прямий ефір