Психологічну драму “Солдатик” показали у німецькому Вупперталі

Павло Шпегун у фільмі "Солдатик"

У місті Вупперталь (Німеччина) відбувся відкритий показ та обговорення психологічної драми Данила Деткова “Солдатик”, знятої за підтримки держави. Учасники заходу обговорили наслідки війни для здоров’я воїнів, зокрема ПТСР, та необхідність залучення громадських організацій до реабілітації бійців. 

Завдяки підтримці муніципального освітнього центру Вупперталя Bergische Volkshochschule, глядачі побачили на екрані історію українського солдата, котрий у зв’язку з важким пораненням втратив пам’ять і став провідником між світом живих і померлих. Вхід на перегляд був вільний. Стрічка зібрала повну залу небайдужих громадян Німеччини та українських біженців.

У дискусії взяли участь боєць ЗСУ, автор оповідання “93%”, за  мотивами якого знято фільм, Олексій Розумов, депутат Бундестагу Хельге Лінд (Helge Lindh), керівниця Німецько-українського культурного центру “Lerche e.V.” Ціанна Кушнір, письменник з Вупперталя Майкл Зеллер, журналістка і театральна критикиня Анна Лінсел. Майкл Зеллер подякував за фільм і зізнався, що той вразив його своєю глибиною. Він сподівається, що його побачать якомога більше глядачів у Німеччині.

Враженнями від заходу також поділились глядачі. 

“Сюжет фільму спонукає до роздумів. Дякую усім причетним за можливість бачити український фільм, чути/говорити про біль, який охопив Україну”, — каже Ліана Юхно. 

Зінаїда Голубенко прочитала власний переклад вірша Олексія Розумова німецькою мовою, який звучить у фільмі. Мар’яна Петренко, що опікується українськими військовими, які перебувають на реабілітації у Німеччині, висловила побажання побачити збірку художніх творів Олексія виданою. Також під час заходу організатори зібрали пожертви, які були передані Олексію Розумову на потреби ЗСУ.

Фільм “Солдатик” став одним із переможців Мистецького конкурсу на виробництво серіалів та фільмів сучасної тематики, який провело державне підприємство “Мультимедійна платформа іномовлення України” у 2023 році.

  • Виробник: продюсерська агенція ASSA
  • Продюсерка: Тетяна Лазарева
  • Режисер: Данило Дедков
  • Оператор-постановник: Тетяна Дудник
  • Художник: Володимир Романов
  • Композитор: Владлен Пупков
  • У ролях: Сергій Калантай, Сергій Деньга, Григорій Бакланов, Павло Шпегун, Владлена Марчак, Анна Бирзул
Прямий ефір