Ресурс енергосистеми РФ уже вичерпано — аналіз економіста

Олег Пендзин. Фото: facebook.com

Ресурс енергетичної системи РФ уже вичерпано, й це визнають високопоставлені російські чиновники. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів економіст Олег Пендзин.

“Так, насправді це глибока правда. Причому я вам хочу сказати більше того, що той фінансовий потік, який забезпечував відновлення матеріальних ресурсів Російської Федерації, він значно скорочений зараз. Країна-бензоколонка, вибачте, яка традиційно існувала на цій частині земної кулі, на сьогоднішній момент перетворилася на країну, яка активно імпортує нафтопродукти. Дуже показовий момент, до речі, знову ж таки про енергетику, Російська Федерація засекретила дані про виробництво дизельного палива. Ну, як ви думаєте, до чого це може вести і чому це сталося?” — сказав він.

Економіст зазначив, що ті цифри, які на сьогодні міг би опублікувати Росстат, говорили б, що з досить великого експортера дизельного палива Російська Федерація активно перетворюється на імпортера.

“А це означає, що обсяг знищених потужностей з переробки нафти перевалив за 20%. Абсолютно примітивні висновки, виходячи з досить показового факту. Тому, коли ми говоримо про енергетичну систему Російської Федерації, потрібно завжди пам’ятати, що її будували за часів Радянського Союзу, а відтоді минуло понад 30 років”, — сказав Пендзин.

Він уточнив, що в центральній частині Російської Федерації тривало оновлення, активно завозилося імпортне обладнання, яке відновлювало, зокрема, і виробництво енергетичних ресурсів. Водночас Пендзин нагадав, що навіть найпрогресивніше, імпортне обладнання ламається, а ще першим пакетом санкцій було запроваджено обмеження на постачання в Російську Федерацію запасних частин до нього.

“І коли ми з вами говоримо, зокрема, про нафтопереробку, то на сьогоднішній момент багато підприємств Російської Федерації мають обмежений обсяг випуску просто тому, що їхні потужності стали на тривалий капітальний ремонт, чекаючи на запчастини, які їдуть через сірий імпорт. Сірий імпорт — це добре, коли європейські партнери України дивляться на це крізь пальці. А коли 14-м пакетом санкцій вводиться дуже жорстка відповідальність підприємства-виробника підсанкційних товарів щодо кінцевого споживача їхньої продукції, вибачте, починає виникати дуже серйозне питання, що навіть сірий імпорт не рятуватиме”, — сказав економіст.

Читайте також: Для розвитку економіки Росії критично не вистачає ресурсів — розбір експерта

Прямий ефір