Передача іранських ракет РФ: чим розплачується Москва і що загрожує Тегерану — розбір (ВІДЕО)

Прапори Ірану та Росії. Ілюстративне фото: zn.ua

Кілька сотень іранських балістичних ракет малої дальності вже прибули в Росію, пише The Wall Street Journal із посиланням на високопосадовців з США та Європи. За інформацією видання, Брюссель і Вашингтон працюють над санкційною відповіддю Тегерану. Якою вона буде і чим розплачується Москва за постачання іранського озброєння — у матеріалі телеканалу FREEДОМ.

В адміністрації президента США Джо Байдена такі дії назвали серйозною ескалацією, пише агентство Reuters. 

Київ напередодні закликав Тегеран утриматися від надання будь-якого озброєння країні-агресору. У МЗС України наголосили, що поглиблення військової співпраці Ірану з Росією спричинить серйозні ризики для глобальної безпеки.

“Іран має повністю й остаточно припинити надання зброї Росії, щоб діями, а не словами довести щирість заяв свого політичного керівництва про непричетність до підживлення російської військової машини смерті. Застерігаємо офіційний Тегеран, що в разі підтвердження факту передачі Іраном балістичних ракет у Російську Федерацію, це матиме руйнівні наслідки для українсько-іранських двосторонніх відносин”, — йдеться в заяві українського МЗС. 

На Заході прогнозували передачу Іраном ракет Росії ще влітку. Тоді ж, за даними The Wall Street Journal, європейські та американські чиновники почали готувати нові санкції щодо Тегерана.

Обмежувальні заходи можуть торкнутися фізичних і юридичних осіб, залучених до постачання озброєнь Москві, а також національного авіаперевізника Iran Air. Компанії можуть заборонити польоти в Європу. 

Але який би тиск на Тегеран не чинили, аналітики переконані, що іранська влада не зізнається в постачанні ракет Росії. 

“Це традиційний іранський підхід, вони нічого не визнають. Роблять, але не визнають, виходячи з принципу так званої розбитої попільнички. Навіть якщо ви знатимете, що це попільничка і складете її з уламків, то остаточна гарантія, що це попільничка, буде лише тоді, коли ви знайдете останній осколок, а останній осколок — це визнання країни, що вона постачає озброєння. Іран цього не робить і не буде робити”, — вважає директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. 

В обмін на постачання озброєнь Іран розраховує на серйозні фінансові вливання Росії в економіку країни, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни. 

Крім того, в обмін на продаж ракет Тегеран хоче отримати російські винищувачі Су-35 і допомогу в модернізації кіберпотужностей і ракетно-космічної програми.

“Іран шукав гроші для своєї слабкої економіки в обмін на продаж зброї Кремлю. І також прагне отримати російські винищувачі Су-35. Іранські офіційні особи тиснули на Росію з проханням про постачання Су-35 на зустрічі з секретарем Ради безпеки Росії Сергієм Шойгу в Тегерані в серпні 2024 року. Придбання Су-35 може дозволити Ірану легше і незалежно розвивати військово-повітряні сили, враховуючи, що нинішній іранський повітряний флот застарів і погано обслуговується”, — пишуть аналітики Інституту вивчення війни. 

Ігор Семиволос також звернув увагу на те, що Іран по суті перебуває у стані війни з Ізраїлем. Обидві країни не приховують, що готуються або готові завдати удару одна по одній. 

“Тому Ірану необхідне сучасне озброєння, яке дасть змогу мінімізувати можливу шкоду, збиток, який можуть завдати Ізраїль і США”, — наголосив експерт. 

Від початку повномасштабної війни Росії проти України Тегеран постачає Москві дрони-камікадзе Shahed, артилерійські й танкові снаряди, а також дозволив виробляти свої ударні безпілотники на російській території. 

Розширивши військову, економічну, медійну та політичну співпрацю, Іран і РФ готуються до підписання договору про всеосяжне стратегічне партнерство. Як заявив міністр закордонних справ Росії, документ підпишуть найближчим часом.

Читайте також: Постачання ракет до РФ навряд чи обернуться серйозними наслідками для Ірану, — Семиволос

Раніше агентство Reuters писало, що Іран міг передати РФ Fath-360. Це система, яка запускає балістичні ракети з максимальною дальністю 120 км і боєголовкою вагою 150 кг. Також стало відомо, що російські військові проходили навчання з їхнього застосування в Ірані.

Прямий ефір