Союзники дискутують щодо збивання російських ракет — погляди сторін (ВІДЕО)

Patriot. Фото: armyairforces.com

Країни НАТО мають збивати російські ракети над Україною, упевнений міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Особливо важливо знищувати їх, якщо є загроза безпеці українських атомних електростанцій, вважає він. З поглядом Варшави згодні далеко не всі союзники. У НАТО прагнуть уникнути прямого зіткнення з Росією, розповів міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс, передає FREEДОМ.

На думку Сікорського, Польща та інші сусіди-партнери України мають збивати російські ракети до того, як вони увійдуть до повітряного простору країн НАТО.

“Членство в НАТО не скасовує відповідальності кожної країни за захист власного повітряного простору — це наш власний конституційний обов’язок… Я особисто вважаю, що коли ворожі ракети прямують до нашого повітряного простору, це буде законною самообороною, бо коли вони перетинають наш повітряний простір, ризик того, що уламки можуть когось поранити, є значним”, — сказав міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, якого цитує Financial Times.

В інтерв’ю ВВС Сікорський зазначив, що Польща могла б допомогти Україні захистити атомні електростанції від російських атак.

Чорнобильська ядерна аварія була в Україні. Уявіть собі, що один із російських дронів або ракет зіб’ється з курсу і полетить не до Польщі чи Румунії, як уже бувало, а вдарить по одній із українських атомних електростанцій. Я вважаю, що ми маємо допомогти Україні убезпечити її АЕС від таких “заблуканих” російських ракет”, — сказав міністр закордонних справ Польщі в інтерв’ю ВВС News.

У самій Польщі більшість громадян очікують від влади більш рішучих дій. Про це свідчать результати опитування, проведеного компанією SW Reaserch. Йдеться у ньому, щоправда, про знищення російських ракет і безпілотників не над територією України, а в повітряному просторі Польщі. Питання звучало так: “Чи повинна Польща збивати об’єкти, що пролітають над нашою територією під час нападу Росії на Україну, навіть якщо немає впевненості, що це за об’єкти?”. Ствердно відповіли 58,5% респондентів.

“Поляки чекають від свого міністерства відповіді, адже до їхнього повітряного простору залітали ворожі безпілотні апарати, а Повітряні сили нічого не роблять. Куди дивиться Міністерство оборони? Зрозуміло, що Сікорський так реагує і ця позиція збігається з українською. Тому все поки що залежить від партнерів по НАТО, до яких поки не долітає, але які дуже не хочуть, щоб долетіло”, — прокоментував керівник військових програм Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Павло Лакійчук.

Україна має право захищатись, упевнений міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс. Тому необхідно зміцнювати українську систему протиповітряної оборони — її компоненти. А ще зняти обмеження на удари західним озброєнням по військових цілях на території країни-агресора. Нідерланди “за” зняття таких заборон. Союзники й надалі виконуватимуть свої зобов’язання щодо підтримки Києва, запевнив глава оборонного відомства Нідерландів в інтерв’ю “Радіо Свобода”. Але системи ППО на кордоні з Україною покриють лише відносно невелику територію, зазначає він. А якщо союзники піднімуть літаки для захисту українського повітряного простору, то виникне ризик прямого зіткнення між ВПС НАТО та Росією.

“Саме такого типу ескалації ми намагаємося уникнути. Думаю, це також на користь України, що ми намагаємося її не допустити. Потрібно завжди шукати креативні шляхи допомоги Україні. Але ми також у кожному випадку маємо зважувати, чи перевищують вигоди ризики”, — зазначив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

Під час спільної пресконференції у Варшаві президент Литви Гітанас Науседа та президент Польщі Анджей Дуда заявили, що в НАТО зараз триває дискусія про те, чи допустимо збивати російські ракети у повітряному просторі України протиповітряною обороною країн Альянсу. Як зазначив Дуда, лідери країн НАТО мають різні погляди на це питання.

https://www.youtube.com/watch?v=pvYCjNV2SHM

Читайте також: Збивання російських ракет над Україною: чи бути коаліції з країнами НАТО (ВІДЕО)

Нагадаємо, на думку авіаційного експерта, заступника директора української компанії з виробництва систем РЕБ Анатолія Храпчинського, для ефективного захисту від російських ракетних ударів Україна має об’єднатися з Європою, де вже існує ініціатива під назвою “Небесний щит Європи”, до якої входить 41 держава.

Прямий ефір