Чи змінила Курська операція ЗСУ настрої західних політиків — думка соціолога

Курська область. Фото: Rtvi

Головним критерієм змін настроїв на Заході стане надання Україні далекобійної зброї та зняття заборони на удари по військових об’єктах на території Росії. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 8 вересня, озвучив російський журналіст і соціолог Ігор Яковенко.

Він нагадав, що цілі Курської операції чітко сформулював головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський у своєму недавньому інтерв’ю. І всі вони досягнуті. 

“Я не буду всі їх перераховувати. Але, по-перше, це дійсно — підняти бойовий дух Збройних сил України, як і загалом оптимізм громадян України. Ця мета, безумовно, досягнута. Це зафіксували і соціологічні служби. Тут усе досить очевидно. Друге — домогтися перекидання підрозділів збройних сил Росії з Донецької області на Курський напрямок. Це теж було досягнуто, хоча й не відразу”, — зазначив Яковенко. 

Щодо змін настроїв на Заході у зв’язку з українською операцією в Курській області, то, на думку соціолога, вони відбулися, але частково. 

“У західному суспільстві дійсно виникло розуміння того, що Україна може перемогти. Досі цього не було. А було переконання в тому, що головне завдання — це не дати Україні програти. А от те, що Україна може перемогти, такого розуміння не було”, — наголосив Яковенко. 

Гість ефіру також нагадав нещодавню зустріч глави Української держави Володимира Зеленського з міністром оборони США Ллойдом Остіном на полях засідання у форматі “Рамштайн”. Їхній діалог, на думку Яковенка, вказав на те, що в Америці не готові виконати вимоги Києва і дозволити завдавати удари вглиб території Росії. 

“Повністю ось ці “червоні лінії” не зникли. Обмін репліками президента Зеленського з главою Пентагону Остіном показав, що все-таки ось збереглося якесь побоювання у лідерів західного світу. Адже у відповідь на вимоги президента України Зеленського скасувати заборони на удари вглиб російської території надійшла ухильна відповідь. І загалом стало зрозуміло, що вони не готові”, — зазначив гість ефіру. 

Ключове в цьому питанні не те, що думають на Заході, а те, що роблять, акцентував соціолог. 

“Якщо говорити відверто, начистоту, то яке нам діло, що думають зараз західні політики? Важливо те, що вони роблять. Погодьтеся, це важливо. І ось головним критерієм того, що буде радикальна зміна настроїв західних політиків, стане насамперед надання Україні дедалі більше далекобійної зброї. Дедалі більше далекобійної зброї, це перше. І друге — скасування горезвісної заборони завдавати удари вглиб російської території. Але ні того, ні іншого поки що немає”, — зазначив спікер.

Тож, загалом настрої змінилися, але це поки це не призвело до тих дій з боку союзників, які дійсно дозволять Україні перемагати, вважає Яковенко.

“Ось у цьому аспекті, мені здається, є поки що деякі проблеми. А так, безумовно, Курська операція — це величезний успіх Збройних сил України та військово-політичного командування країни”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Незадоволені Путіним, але готові захищати владу: про парадоксальну реакцію росіян на війну розповів політтехнолог

Прямий ефір