“Виграти війну із зав’язаними руками складно”: про очікування України від чергового “Рамштайну” розповів Мережко

Олександр Мережко. Фото: uatv.ua

У Німеччині сьогодні, 6 вересня, відбудеться чергова зустріч Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”. Київ очікує від союзників конкретних і радикальних дій, спрямованих на захист від агресора. Насамперед, це зброя широкого радіусу дії та дозвіл на далекобійні удари по військових об’єктах на території РФ. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав голова комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

Він нагадав, що “Рамштайн” на сьогодні — найбільший формат надання військово-технічної допомоги Україні. У ньому беруть участь близько 50 держав. А це більше, ніж держав-членів Європейського Союзу і ніж кількість членів НАТО.

“Це дуже важливий формат. І сьогодні чергове засідання його учасників відбуватиметься на тлі трагічних подій, які пов’язані з ударом Росії по Полтаві, коли загинули десятки людей, мирне населення, коли було пошкоджено лікарню і навчальний заклад. На тлі трагедії у Львові. І це ті трагедії, які відбуваються в Україні щодня”, — зазначив Мережко.

Коли сталася трагедія в Полтаві, президент США Байден зробив відповідну заяву, спрямовану на посилення підтримки України, додав спікер.

“Тобто всі держави, зокрема й ті, які входять до цього формату, чудово усвідомлюють, що необхідно вживати конкретні й водночас радикальні дії, спрямовані на захист України”, — сказав гість ефіру.

Мережко акцентував, що насамперед Україна очікує на зміцнення системи протиповітряної оборони, на отримання необхідних систем Patriot, які дадуть змогу гарантувати й забезпечити життя мирного населення в цілій низці міст.

“Ми очікуємо також на рішення про постачання зброї широкого радіуса дії. І є ще одне дуже важливе очікування, про яке, я впевнений, говоритимуть представники України, — це необхідність зняти всі обмеження на використання західної зброї, насамперед дальнього радіуса дії на території держави-агресора. Це вкрай необхідно, оскільки виграти війну із зав’язаними руками, як це відбувається зараз, досить складно”, — наголосив нардеп.

Також він вважає, що на засіданні у форматі “Рамштайн” говоритимуть про операцію ЗСУ в Курській області РФ.

“Це певна перемога, стратегічна перемога України. До того ж Курська операція зруйнувала цілу низку міфів, зокрема про “червоні лінії” Путіна”, — доповнив спікер.

Найважливішим, вважає Мережко, на сьогодні є чітке розуміння союзниками мети надання допомоги Україні.

“Близько двох років тому, після початку повномасштабної російської агресії проти України, я був присутній на одному “круглому столі”, розповідав про те, що конкретно нам необхідно, які види озброєння. І один з учасників, дуже цікава і мудра людина, сказав: “Вам насамперед необхідно щось інше”. Я запитав, а що ж? Він відповів, що нам необхідна “Касабланка”. Усі ми знаємо з історії Другої світової війни, що Касабланська конференція 1943-го чітко визначила мету антигітлерівської коаліції: повна перемога над нацистською Німеччиною. Ось нам і насамперед нашим союзникам необхідно визначитися з головною метою”, — зазначив Мережко.

Мета допомоги партнерів, на його думку, має полягати не в тому, щоб надавати підтримку Києву стільки, скільки буде потрібно, а в тому, щоб всіляко сприяти перемозі України над російським агресором і, відповідно, сприяти поразці Росії в її агресивній війні.

“Ось коли буде усвідомлено чітко цю головну мету, основоположну, тоді все стане на свої місця. І буде зрозуміло, з усією визначеністю, які інструменти, які механізми, які види зброї необхідно використовувати і як їх застосовувати для того, щоб досягти цієї основної мети”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Напередодні “Рамштайну” Зеленський обговорив із Макроном оборонну співпрацю — деталі

Нагадаємо, це буде вже 24-та зустріч з моменту, коли глава Пентагону Ллойд Остін ініціював цей формат у квітні 2022 року. Очікується, що участь у засіданні “Рамштайн” візьме президент України Володимир Зеленський.

Прямий ефір