Основний удар — на ВПК агресора: що передбачає 9-й пакет санкцій проти Росії

Ілюстративне фото: news.24tv.ua

Угорщина закликає ЄС переглянути санкції щодо Росії. Там упевнені, що Євросоюз має розпочати дискусію про пом’якшення тиску на Москву. Та попри позицію Угорщини, Євросоюз продовжує санкційну політику — погоджено 9-й пакет обмежень, інформує FREEДОМ.

За понад 10 місяців повномасштабного вторгнення РФ до України Євросоюзу вдалося узгодити дев’ятий пакет санкцій. Цього разу основний удар припав на військово-промисловий комплекс агресора, авіаційну, космічну сфери, російські банки і пропагандистські ЗМІ.

Новими санкціями ЄС:

  • заморозив активи ще двох російських банків, а також заборонив транзакції для Всеросійського банку регіонального розвитку;
  • запровадив експортний контроль і обмеження на товари і технології подвійного призначення, тобто ті, які можуть бути використані в оборонній сфері, — до санкційного списку внесено ще 168 російських компаній військово-промислового комплексу;
  • ввів заборону на інвестиції в енергетичний і гірничо-видобувний сектори;
  • громадянам ЄС заборонено обіймати будь-які посади в керівних органах усіх організацій, що діють від імені Росії або на її території;
  • ввів заборону на надання послуг з реклами, досліджень ринку та опитування громадської думки для Російської Федерації;
  • призупинив ліцензії на мовлення ще чотирьох російських телеканалів.

Виробляти зброю для продовження війни проти України Росії стає дедалі складніше. Як стверджують експерти, обійти санкційну політику можна — приклад тому Іран. Тегеран постачає Росії дрони, які атакують мирні українські міста. Але шукати комплектуючі для сучасної зброї на чорному ринку довго і складно.

“Технічні санкції дуже болючі для ВПК Росії, і низка озброєнь не може бути вироблена без комплектуючих, зокрема, з Європейського Союзу, а швидко знайти їм заміну не виходить на світовому ринку. Тому технічна частина дуже важлива, щоб вивести з ладу їхній військово-промисловий комплекс, особливо, що стосується розроблення дронів, безпілотників тощо. З такого, досить суворого покарання, це постачання комплектуючих для авіаційних двигунів”, — зазначає економіст, голова комісії з банківського аналізу Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.

Дискусії щодо змісту 9-го пакету санкцій тривали кілька тижнів. На додаток до економічних, Рада ЄС розширила список персональних санкцій, включивши до нього нових фізичних та юридичних осіб. Противником обмежень традиційно виступив уряд Угорщини. Країні вдалося домогтися невключення до санкційного списку трьох російських міністрів.

“Ми повинні, скажімо так, використовуючи наших партнерів у Європейському Союзі, критикувати Угорщину, раз. Вводити проти неї економічні санкції — два. І тут головний третій момент — просувати, лобіювати, щоб максимальна кількість країн, які входять до Європейського Союзу, на своєму законодавчому рівні визначали Росію як країну — спонсора тероризму, і в такий спосіб Угорщина автоматично буде тоді потрапляти під країну, яка підтримує країну-терориста, а це вже інша політика щодо цілої країни та уряду”, — вважає політолог Олександр Антонюк.

Предметом дискусій було і часткове зняття обмежень з економічної діяльності шести російських власників компаній, пов’язаних із виробництвом сільськогосподарської продукції та добрив. У ЄС заявляють: усе заради продовольчої безпеки. За оцінками експертів, комплекс санкцій, запроваджених проти Росії цивілізованими західними країнами, — велика проблема для економіки агресора.

“Якщо говорити загалом щодо стану російської економіки, то вона розділена на дві частини — енергетичну і решту. І дуже довгий час, майже весь 2022 рік, енергетична частина за рахунок високих цін на нафту субсидувала іншу частину економіки. Тому російська промисловість жила, у них доволі низьке безробіття було, вдалося домогтися осудного показника інфляції, але у зв’язку з останніми санкціями G7, зі стелею ціни на нафту, а також через падіння цін на нафту російського виробництва, у них можливості субсидування енергетичного сектору вичерпані”, — акцентує Віталій Шапран. 

Експерти зазначають, що санкційний потенціал ЄС ще не вичерпаний. І якщо Російська Федерація не зупинить агресію проти України, то 10-й пакет санкцій — лише питання часу.

Читайте також: Імпорт, доходи населення, ВВП — російська економіка зазнала втрат до кінця 2022 року (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, економіка Росії зараз демонструє три тенденції — відсутність повної інформації про статистичні показники, скорочення рівня споживання росіян і зростання цін. 

Читайте також: 9-й пакет санкцій проти РФ: які обмеження запровадив Євросоюз (ВІДЕО)

Прямий ефір