Дефіцит точного озброєння, брак мікросхем, тепловізорів: що відбувається в армії РФ і на що Кремль витрачає мільярди

Російський окупант. Фото: focus.ua

“Національна оборона” — одна з найбільших статей у федеральному бюджеті, яку щорічно підписує президент Росії. За понад 20 років пріоритети бюджетної політики РФ не змінилися. Незважаючи на масштабні витрати, пів року повномасштабної війни на території України показали, що видатків ні на живу силу, ні на озброєння у Росії не вистачає. Західні санкції відіграли також свою роль: поповнювати запаси зброї не вдається. Про те, чому начебто наповнена фінансуванням російська армія зазнає поразки в Україні — у матеріалі журналістів FREEДОМ.

Згідно з підрахунками Стокгольмського інституту дослідження проблем миру, за 21 рік правління Путіна військові витрати Росії перевищили трильйон доларів. Щороку витрати на армію зростали. І якщо у 2000-му вони становили понад 9 млрд дол., то в 2021-му — вже майже 66 млрд дол., пише незалежна кореспондентка Фаріда Рустамова для проєкту Faridaily.

“Якщо у 2000 році Росія посідала 21 місце у світі за військовими витратами, то за підсумками 2021 року — п’яте. Будь-яка країна Євросоюзу витрачає на армію менше, ніж Росія […]. В абсолютних цифрах Росія поступається за військовими витратами лише США, Китаю, Індії та Великій Британії. Україна у 2021 році витратила на армію 5,9 млрд дол., тобто у десять разів менше, ніж РФ”, — ідеться у блозі Рустамової.

Незважаючи на такі колосальні витрати на армію, пів року війни на території України показали, що Кремль переоцінив якість оснащення та силу своїх військових.

“Навіть навколовладні військові експерти визнають, що армії не вистачає безпілотників, засобів технічної розвідки, сучасних засобів спостереження (насамперед тепловізорів) та бронетанкової техніки останнього покоління. Крім того, Росія вступила у війну з украй низькою часткою сухопутних військ, необхідних для успішних бойових дій в Україні. Кремль останніми роками розвивав повітрянодесантні війська, навички яких мало потрібні в нинішньому конфлікті”, — зазначає Рустамова.

За збереження інтенсивності військових дій в Україні до кінця року Москва зіштовхнеться зі справжнім голодом озброєнь, вважає військовий експерт Владислав Селезньов.

Російським військовим за добу потрібно до 50 тис. снарядів вартістю близько 1 тис. дол. Також за день по Україні Росія випускає приблизно 20 ракет. Вартість однієї варіюється від кількох сотень тисяч доларів до 10 млн.

“Інтенсивне використання артилерійських засобів, передовсім знарядь 122 і 152 мм, призвело до того, що майже бездонні запаси складів російської армії вичерпалися або на межі вичерпання. Тому зараз серед інших пріоритетних дій вищого військового керівництва Російської Федерації — активізація діяльності підприємств російського оборонно-промислового комплексу”, — говорить Селезньов.

Із введенням західних санкцій Росія виявилася відрізаною від постачання імпортного обладнання, запчастин та матеріалів. Усі виробництва військово-промислового комплексу довелося скоротити.

“Ті дуже корисні західні санкції створюють передумови до того, що російська оборонка просто не має надважливих мікросхем, плат, мікрочипів, які використовують під час виробництва високоточних і технологічних ракет, як-то: “Кинджал”, “Іскандер”, “Калібр”, “Х-101″. Всі ці ракети, без тих самих складових виробництва країн колективного Заходу, не настільки ефективні, не настільки точні, а значить перетворюються на купу металу”, — наголосив Селезньов.

Дефіцит точного озброєння, а саме високоточних ракет, призвів до того, що по українських містах завдають удари застарілими, неточними зразками. Як приклад, один з останніх обстрілів Харкова — коли снаряд влучив поблизу житлового будинку.

“Стара ракета радянського виробництва, яку переробили з класу “земля — повітря” на “земля — земля”. Знову, на щастя, вони не влучили, бо поряд розташований будинок, у якому мешкали харків’яни. Якби снаряд влучив у будинок, то в нас знову було б багато постраждалих”, — розповів начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області Володимир Тимошко.

У квітні The Moscow Times, з посиланням на офіційні дані Міністерства фінансів Росії, написали, що за день війни з Україною Росія витрачає в середньому близько 21 млрд рублів або трохи менш як 1 млрд на годину. Тоді ж керівництво Кремля приховало інформацію про деякі статті витрат. За підрахунками Forbes (Форбс), за останні пів року повномасштабної війни Росія вже втратила під час бойових дій 12 142 одиниці техніки на суму понад 16 млрд дол.

Читайте також: Росія вже не в змозі масово виробляти “Іскандери” та “Калібри”, — Мусієнко

Прямий ефір