2014 року Захід залишив Україну сам на сам із Росією, не давав можливості закуповувати зброю, — політолог у річницю Будапештського меморандуму

Тарас Загородній. Фото: hvylya.net

Починаючи від 2014 року, Україна тричі намагалася скликати консультації держав-гарантів Будапештського меморандуму, і всі три рази безрезультатно. За словами керуючого партнера Національної антикризової групи, політолога і політтехнолога Тараса Загороднього, сказаними сьогодні, 5 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ, тоді була позиція, що Україна є сферою впливу Росії.

Він зазначив, що така позиція нікуди не поділася і не змінилася.

“Друге — вони тоді сказали, що меморандум — це декларація, вона не пройшла ратифікацію через парламенти. Тобто це, по суті, такий папір, декларація про наміри. Ба більше, у 2014 році проти України оголосили ембарго на постачання зброї. Оголосили Європа і Сполучені Штати. Фактично Україну залишили сам на сам із Росією, не давали можливості навіть закуповувати зброю, і все. Тому що була позиція, що це нібито все одно сфера впливу Росії, нібито вони там розбираються. І реакція світу на 2014 рік була гранично слабкою. До речі, як і на війну з Грузією 2008 року”, — розповів Загородній.

Також політолог прокоментував інформацію про те, що Росія, починаючи від 2014 року, цинічно заявляла, що жодних умов цього меморандуму вона не порушувала. У всіх гріхах звинувачували США, мовляв, це вони від самого початку не дотримувалися жодних умов і намагалися перетягнути Київ у свою орбіту впливу. 25 лютого 2022 року міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що “Будапештський меморандум не зобов’язує зберігати антидержавний режим”.

“Росія завжди знайде привід для того, щоб пояснити свою агресію. Що означає “антидержавний режим”? Там що, передбачено, яка влада перебуває в Києві? Тим паче, що ви підписували в 1994 році абсолютно з іншим президентом. Це все відмовки. Слухати російські відмовки і їм вірити, і аналізувати я не вважаю вдячною роботою. Вони придумують будь-які приводи. Вони точно порушили, і це зрозуміло, тому їхня позиція зрозуміла давно”, — висловив думку Тарас Загородній.

Читайте також: Україна має алергію на слово “меморандум” після Будапештського, — політолог про архітектуру безпеки

Нагадаємо, як заявив заступник голови комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв, Україна не хоче Будапештського меморандуму 2.0, умови якого щодо гарантій безпеки не були виконані. Такий документ Київ точно не підпише. База гарантій безпеки для України містить озброєння, продовження санкцій проти РФ і фінансову підтримку.

Прямий ефір