Фото UATV
Про це заявив економіст інвестиційного центру ФАО Андрій Ярмак на ІХ Міжнародній конференції “Ягоди України-2018: заморозка та свіжий ринок”, пише agronews.ua.
Він наголосив, що дуже важливий аспект, на який варто звернути увагу, – це екологічність і чистота продукції, яка вирощується.
Також експерт розповів про тенденцію переходу виробництва ягід у захищений ґрунт. “Це дозволяє не просто і не тільки мати ягоду раніше, а й отримувати ягоду з більш високими якісними параметрами. Це надзвичайно важливо, оскільки це дозволяє заробити більше грошей”, – пояснив Ярмак.
На його думку, дуже важливо зосередитися на експорті свіжої ягоди. “Це не означає, що ми не зможемо переробляти ягоду, навпаки, але це просто два різних види бізнесу, і в ягоді свіжій значно більше грошей. Це, можливо, трошки складніший сегмент, але це той сегмент де ми зможемо заробляти більше грошей. Найбільш вигідні культури на напрямки експорту для українських ягідників – свіжа лохина та свіжа малина.
Ярмак також розповів, що боротися із негативною тенденцією цін на ягоди потрібно завдяки створенню кооперативних підприємств з переробки.
Найбільш привабливими для нас країнами-ринками збуту свіжих ягід є Німеччина, Велика Британія, Голландія, США, Гонконг та Китай.
Також в десятку цікавих для нас країн в плані експорту свіжої м’якої ягоди увійшли Польща, Канада, Швейцарія. Австрія і Франція. Відносно перспективними для нас ринками є Швеція, ОАЕ, Норвегія, Бельгія і Литва.
Читайте також: Як українці створили успішний кооператив із вирощування органічних ягід, популярних у ЄС (ВІДЕО)