Росіяни хотіли захопити Авдіївку швидким штурмом — зараз намагаються зробити другу хвилю, — Гетьман

Лінія фронту в районі Авдіївки. Ілюстрація: deepstatemap.live

Командування ЗС РФ планувало “бліцкриг” у районі Авдіївки. Після масованого артобстрілу мала відбутися атака піхоти по флангах, а потім — оточення міста. Наступ у російських окупантів не вийшов — довелося готувати другу хвилю. Про це сьогодні, 21 жовтня, в ефірі телеканала FREEДОМ, сказав військовий аналітик Олексій Гетьман.

“У них був план захопити Авдіївку бліцкригом. Мабуть, це необхідно було росіянам, щоб була хоч якась перемога на лінії фронту. Може, це підготовка до президентських виборів, які в них плануються навесні наступного року. Вони хотіли швидким штурмом, після дуже масованого артилерійського обстрілу, захопити місто. Але не вийшло, їхні атаки відбили Сили оборони України”, — сказав аналітик.

Гетьман зауважив, що українські військові знали про заплановані атаки росіян і були готові до них.

“Ми знали про те, що вони будуть атакувати Авдіївку, що будуть атакувати по флангах. Наша розвідка, аеророзвідка давала таку інформацію. Ми були підготовлені, укріпили фланги, замінували мости, пристріляли дороги, перехрестя певні, якими могли рухатися окупанти. Коли почалися перші атаки, підірвали мости, вже за тими військами, які просунулися. Багато чого такого зробили”, — сказав гість ефіру.

Він нагадав, що росіяни голосно заявляли про “захоплення” панівних висот біля Авдіївки.

“Вони розповідали, що вже захопили коксохімічний завод і терикон поруч великий. Це вже, можна вважати, панівні висоти. Але не вийшло. Тепер вони почали другу хвилю наступу”, — зазначив Гетьман.

При цьому він акцентував, що атакувати в кілька етапів — це не якась хитра тактика противника. ЗСУ зламали їхні плани.

“Говорити про те, що вони планували кілька хвиль, і що це така тактика якась хитра в росіян — нічого подібного. Вони зараз перегрупувалися, підтягнули додаткові війська і намагаються зробити цю другу хвилю. Уже почали повторний наступ. І це ми змусили їх так вчинити, розбивши першу спробу”, — наголосив аналітик.

Чи зможуть росіяни досягти успіхів під час повторного штурму, поки складно сказати. Усе залежатиме від того, які сили російські загарбники планують задіяти, каже Гетьман.

“Чи вдасться їм другою хвилею захопити Авдіївку — думаю, що ні. Хоча все залежить від того, які сили вони збираються туди ще підтягнути. І дуже важливо, що резерви, які вони підтягують в Авдіївку, йдуть не з РФ, не з тилів, вони їх переміщують уздовж лінії фронту”, — зазначив Гетьман.

Відповідно, каже він, на тих ділянках, звідки росіяни знімають війська, лінія фронту буде слабшою.

“І може саме там ми будемо проводити контрнаступальні дії. Поки що ситуація біля Авдіївки напружена, але контрольована”, — резюмував Гетьман.

Читайте також: Єдиний результат шалених атак РФ на Авдіївському напрямку — це дуже великі втрати особового складу і техніки, — Федоров

Як повідомлялося раніше, на Авдіївському напрямку ворог не полишає спроб оточити Авдіївку, але ЗСУ тримають оборону, завдаючи російській армії численних втрат. Безуспішними були наступальні дії окупантів біля Новокалинового, Степового та Первомайського Донецької області.

Прямий ефір