Понад 100 організацій у РФ визнано “небажаними” — хто в списку (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У Росії її з’явилася чергова організація зі статусом “небажана”. Його привласнюють тим, хто потенційно може загрожувати обороноздатності чи безпеці РФ. Цього разу до списку потрапив фонд “Вільна Бурятія”, який займається підтримкою бурятської культури та зміцненням позицій республіки як федерального регіону Росії. Раніше “небажаною” у РФ стала організація “Меморіал”, яка займається дослідженням політичних репресій в СРСР та сучасній Росії. Загалом у “чорному списку” Мін’юсту РФ вже понад 100 організацій, повідомляє FREEДОМ.

“Небажаним” фонд “Вільна Бурятія” оголосили, оскільки він нібито створює інформаційні загрози та намагається розширити коло прихильників незалежності республіки. Саме так рішення обґрунтували у Генпрокуратурі РФ. Її представники також зазначили, що “Вільна Бурятія” допомагає російським військовим розірвати контракти та складає списки санкцій. Це також спричинило включення організації до списку “небажаних”.

“Під виглядом “просвітницької” діяльності вони роблять спроби створення інформаційних загроз, організації масових протестних акцій на території Бурятії, розширення кола осіб, які підтримують можливі сепаратистські настрої серед жителів республіки”, — повідомила пресслужба Генпрокуратури Росії.

У відповідь засновниця фонду подякувала Путіну за піар. Вона заявила, що у роботі фонду це нічого не змінює. Оскільки під час створення першої етнічної антивоєнної організації в Росії вона усвідомлювала всі ризики.

“Нас визнали іноагентом, і тепер ми є першою етнічною антивоєнною організацією, яка включена до списку “небажаних”… Що ще тут можна сказати? Напевно, нічого, крім того, що ми продовжуватимемо виступати проти цієї імперської війни. Ми були першими, хто публічно заявив, що ця війна — імперська. Зараз це вже загальний наратив, усі найбільші лідери громадської думки говорять про це”, — заявила засновниця фонду “Вільна Бурятія” Олександра Гармажапова в інтерв’ю виданню SOTA.

У липні “небажаною” в Росії прокуратура визнала і діяльність американської неурядової організації Wild Salmon Center, яка займалася охороною лосося. Прокурори вважали, що природоохоронна діяльність — лише привід. За їхньою версією, міжнародна організація нібито просувала проєкти, які шкодять російській економіці.

У червні 2023 року до списку небажаних потрапив Всесвітній фонд дикої природи, а місяцем раніше — екологічна організація Greenpeace.

“Ми справді не займалися тим, що ми вважаємо політикою. Але наші опоненти вважають, що ми займаємося політикою, тому що ми вимагаємо ухвалення якихось законів чи неприйняття законів, які призведуть до руйнування довкілля”, — заявив експерт міжнародної екологічної організації Greenpeace Михайло Крейндлін.

Небажаною організацією став і проєкт OSINT-розслідувачів Conflict Intelligence Team, який проводить аналіз та висвітлює військові конфлікти за відкритими джерелами. У силовому відомстві стверджують, що організація займається збиранням та розкриттям інформації про російську армію, включаючи персональні дані військових, для подальшої “дискредитації” збройних сил Росії.

“Імітуючи журналістську діяльність, організація бере активну участь в ініційованих закордонними антиросійськими центрами пропагандистських кампаніях, спрямованих на просування протестних настроїв і деструктивних ідей”, — заявили в Генпрокуратурі РФ.

Закон про “небажані організації” у Росії було ухвалено 2015 року. З того часу цим статусом Генпрокуратура РФ наділяє будь-яку іноземну чи міжнародну неурядову організацію, якщо вважає, що її діяльність загрожує “основам конституційного ладу, обороноздатності чи безпеки Росії”. Для обґрунтування такого рішення Генпрокуратура не має наводити жодних доказів. А для внесення організацій до списку “небажаних” необхідно лише формальне схвалення Міністерства закордонних справ РФ.

“Очевидно, що це йде всупереч із політикою сучасного російського керівництва, із встановленням тоталітарного правління. А тоталітарне правління — це правління, яке не передбачає жодної альтернативної точки зору. Навіть на кухні. Тому вичищається, зачищається в нуль практично все, що може давати іншу думку. І це, як на мене, є головною причиною”, — прокоментував виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Олександр Леонов.

Станом на 29 серпня 2023 року Міністерство юстиції Росії внесло 106 організацій до переліку іноземних та міжнародних неурядових організацій, діяльність яких визнана небажаною на території РФ.

Читайте також: Що ближче в Росії вибори, то масштабніші репресії — нові факти (ВІДЕО)

Раніше повідомлялося, що кількість політв’язнів у РФ наближається до тисячі. Вона росте щодня.

Читайте також: Що інкримінують незгодним: набір репресивних інструментів путінського режиму прокоментувала правозахисниця

Прямий ефір