Літак F-16 — оптимальна бойова машина для ЗСУ, — Резніков

Олексій Резніков. Фото: Facebook

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що бойові літаки F-16 будуть на озброєнні у Збройних сил України (ЗСУ). Також міністр зазначив, що F-16 є оптимальнішою бойовою машиною для захисту українського неба. Про це повідомляє FREEДОМ з посиланням на пресслужбу Міністерства оборони України.

“Хочу нагадати, що будь-який літак — це просто авіаційна платформа. Важливо, які ракети, які бомби, які снаряди він може нести. Тобто, чим він буде воювати”, — сказав він.

За його словами, літак F-16 — оптимальна бойова машина для ЗСУ, оскільки за своїми функціями він має низку переваг над літаками подібного класу.

“Їх у світі виготовлено найбільше, їх найбільше є на озброєнні дружніх нам країн-партнерів з НАТО, і не тільки з НАТО. Багато цих країн ухвалили рішення про перехід на F-35 протягом декількох наступних років. Це означає, що вони зможуть нам передати F-16 і запчастини до них, а також всі необхідні речі для обслуговування”, — сказав Резніков.

Міністр оборони також акцентував на прагненні української сторони створити авіаційну коаліцію.

“Коаліції краще, ніж двостороння підтримка”, — зауважив міністр.

Він нагадав про успіх інших подібних тематичних коаліцій — танкової та артилерійської, які дозволили суттєво допомогти Україні цими видами військової техніки, а от ресурсів однієї країни було б для цього замало.

Коли декілька країн беруть на себе зобов’язання підтримувати Україну певним видом озброєння, вони отримують можливість налагодити поміж собою взаємодію та полегшити навантаження на кожну окрему країну, пояснив Резніков.

“Можу сказати, що є ще три типи літаків, які наше командування Повітряних сил (ПС) вважає класними для нас: це Gripen (Швеція), це Eurofighter Typhoon (випускається міжнародною компанією Eurofighter GmbH) і це Dassault Rafale (Франція). Але Rafale — це новий літак, їх небагато випущено. Eurofighter теж не дуже багато випущено”, — розповів Резніков.

А от Gripen позбавлений цього недоліку й має ряд інших переваг.

“Це класний літак, і генерал Микола Олещук (командувач ПС, — ред.), повернувшись з тестувань, сказав, що будемо боротися і за Gripen. Вони дуже універсальні щодо озброєння, вони дуже прості щодо можливості експлуатації й навіть приземлення на звичайну дорогу”, — зазначив міністр оборони.

“Що б там не було, F-16 будуть. Я це знаю. Не просто думаю, а це знаю. І будуть ще різні хороші цікавинки”, — запевнив Резніков.

Читайте також: Які ракети чекає Україна для F-16 — аналіз експерта

Прямий ефір