F-16, які отримає Україна, було модернізовано у 2000-х роках, — Гетьман

Олексій Гетьман. Скріншот: uatv.ua

Літаки F-16, які може передавати Нідерланди та Данія Україні, модифікували у 2000-х роках, вартість одного F-16 від 15 млн доларів до 20 млн доларів. Про це розповів військовий аналітик Олексій Гетьман в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“На модернізацію кожного було витрачено 4-5 мільйонів, тобто приблизно чверть вартості цього літака. За великим рахунком, як кажуть фахівці, його просто розібрали, зібрали заново. Це дало потужніший радар бортового радара, який є на кожному літаку і він сильніший за радар на будь-який російський літак”, — сказав гість ефіру.

Крім того, винищувачі F-16 мають можливість супроводжувати відразу п’ять-сім цілей і контролювати поразку цих цілей. У росіян — 10 цілей може супроводжувати їх МіГ-29, але він контролює лише одне влучення, пояснив Гетьман.

Постачання винищувачів різних типів в Україну мають свої мінуси, додав експерт.

“Коли є велика різноманітність літаків, потрібна велика різноманітність парку, велика різноманітність фахівців, велика різноманітність пілотів, їх треба вчити не за однією програмою. Тому 50 на 50 варто чи не варто отримувати різну номенклатуру літаків”, — сказав він.

ЗСУ потрібні літаки прямо зараз, підсумував Гетьман.

Читайте також: США готові розпочати навчання українських пілотів на F-16: у Пентагоні назвали умову

Прямий ефір