На всій території України розгортаються маячки системи навігації TACAN — деталі від експерта

Ілюстративне фото: ap.org

Отримання Україною літаків F-16 потребує перебудови усієї наземної інфраструктури та навігації. Вона вже розпочалася. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ заявив авіаційний експерт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації ім. О. К. Антонова Валерій Романенко.

“Зараз у нас розгортаються маячки системи TACAN на всій українській території. TACAN — це тактична система навігації для натівських літаків. Тобто ми не зможемо навіть використати нашу наявну наземну інфраструктуру. Її також треба переробляти”, — заявив гість ефіру.

За його словами, вже ведеться доопрацювання аеродромів, щоб вони мали гладке покриття, призначене для шасі F-16. При цьому він зазначив, що якщо використовувати на F-16 лише частину його зброї, то шасі не буде перевантажено.

“Ще ми зможемо використати міжнародні аеропорти на західній Україні. Той самий “Ужгород”, “Івано-Франківськ”, “Львів”. Там загалом гладкі смуги, з яких літаки, такі як F-16, можуть стартувати, працювати одразу”, — додав Валерій Романенко.

Читайте також: 6-7 оперативних аеродромів будуть готові прийняти F-16, — український авіаційний експерт

Нагадаємо, Сполучені Штати схвалили відправлення винищувачів F-16 до України з Данії та Нідерландів. Як заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, літаки будуть надані одразу після завершення підготовки українських пілотів.

Прямий ефір