Storm Shadow і SCALP не варто порівнювати з ATACMS — розбір військового оглядача

ATACMS. Фото: wikipedia.org

Storm Shadow та SCALP і ATACMS — два абсолютно різні типи ракет. Про це сьогодні, 13 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Він нагадав, що Storm Shadow вже допомагають Силам оборони України завдавати ударів в глибокий тил противника на тимчасово окупованих територіях України.

“Ці ракети з ATACMS не варто порівнювати з однієї простої причини: оскільки Storm Shadow і SCALP — це дозвукові крилаті ракети авіаційного базування з певною своєю специфікою застосування і фазами польоту. Своєю чергою ATACMS — це сухопутна оперативно-тактичного рівня балістична ракета. Вони відрізняються за швидкістю, вони відрізняються за принципом застосування і тощо, і тому подібне. Але якби ці типи ракет застосовувалися одночасно, то вони б застосовувалися одночасно у форматі, скажімо так, “виносу мозку” російській протиповітряній обороні”, — сказав Коваленко.

За його словами, за одночасного використання українськими захисниками Storm Shadow, SCALP і ATACMS росіяни не змогли б реагувати достатньо оперативно на кожну з цих ракет у протидії, у ввімкненні алгоритмів протидії цим ракетам.

Також оглядач зазначив, що українській армії “абсолютно ніколи” не буде достатньо західних озброєнь.

“Ми зараз перебуваємо в тому становищі, коли нам потрібно максимально і навіть більше. А повномасштабна війна в Росії, попри те, що вона деградує у військово-промисловому комплексі, у своїх можливостях з надання того чи іншого озброєння, попри це, вона має доволі-таки великий і певною мірою нескінченний запас ще з часів Радянського Союзу. Тому їй є що відновлювати. У нас таких запасів немає. Тому надання нам озброєння, по суті, ніколи не буде достатнім, і його потрібно завжди буде якомога більше”, — вважає Олександр Коваленко.

Читайте також: ATACMS і Storm Shadow/SCALP: чим відрізняються далекобійні ракети, пояснив експерт

Як повідомлялося раніше, Білий дім веде непублічні обговорення можливого постачання Україні ракет великої дальності ATACMS. Про це повідомляє The New York Times із посиланням на свої джерела. Водночас міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що США поки що не передають Україні таких ракет з “об’єктивних причин”, однак наголосив, що міністерство працює з Вашингтоном щодо цього питання. А ось Франція стала другою країною після Великої Британії, яка вирішила відправити на озброєння Україні ракети великої дальності.

Прямий ефір