Отримання Україною ATACMS повинне мати вирішальне значення, — військовий експерт про незначність “червоних ліній” Кремля

ATACMS. Фото: wikipedia.org

Україна виконує взяті на себе зобов’язання перед партнерами щодо використання наданого озброєння. Саме зараз потрібно дати гідну відповідь країні-агресору Росії в її незрозумілих домаганнях на якусь можливість вирішувати чужі долі та порушувати міжнародно-визнані зобов’язання. Агресор має отримати гідну відповідь. Таку думку сьогодні, 4 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військовий експерт Валерій Рябих.

Так він прокоментував інформацію, що з пропагандистських російських телеканалів лунає думка про те, що передання Україні ATACMS — це ще одна “червона лінія“, якої не потерплять у Москві.

“Якраз для того, щоб розв’язати завдання, які стоять зараз перед Збройними силами України, отримання подібних засобів, як ATACMS, повинне мати вирішальне значення, бо це дало би змогу ще на більшу глибину впливати на лінії постачання окупаційних військ, припинити їхнє забезпечення або істотно утруднити, зокрема, припустимо, тим самим знищенням Керченського моста та завданням ударів по логістичних базах та інших військових об’єктах в глибині території супротивника”, — сказав Рябих.

Експерт нагадав, що Росія веде неспровоковану і несправедливу широкомасштабну агресію проти України, яка йде з порушенням усіх міжнародних норм. Разом із цим чомусь так традиційно склалося, що пальму першості в нанесенні так званих “червоних ліній” надано державі-агресору, і це на тому тлі, коли практично вся західна частина території, а за великим рахунком, і вся територія Російської Федерації використовується для ведення цієї війни. І водночас кресляться якісь “червоні лінії”, якими позначається, що буде якийсь черговий поріг.

“Але все озброєння, що надається Україні, надається відповідно до міжнародних положень і, зокрема, до таких озброєнь можна віднести і ATACMS, тому що будь-які військові об’єкти, зокрема й ті, що розташовані на території РФ, які використовуються для вчинення злочину військової агресії (яка саме так класифікується міжнародним законодавством), є законними цілями для знищення. І тут ці “червоні лінії” більше лежать не в правовій площині, а в площині психології. І мені здається, що після останніх відверто терористичних дій Російської Федерації у тих, у кого залишалися подібні психологічні якісь перешкоди для ухвалення такого рішення, мають випаруватися”, — вважає Рябих.

За його словами, наразі в українських захисників є засоби для ураження основної номенклатури військових об’єктів противника, розташованих на тимчасово окупованій території України.

“І надання Великою Британією дуже дієвих ракет Storm Shadow розширило цей арсенал і дало змогу знищувати цілі, що лежать за лінією, яку ми мали. Максимальне досягнення наших засобів можна було розділити на умовні лінії: 80 км — реактивні снаряди, які запускають за допомогою HIMARS, і українські засоби на 120 км і “Точка-У” — 150 км. Крім того, зараз Україна володіє достатньою кількістю ударних безпілотників, але отримання ракет класу Storm Shadow або Taurus, розширило арсенал, зокрема насамперед для вирішення завдання з деокупації Криму. Тому що Крим зараз — це дуже потужний військовий хаб, через який здійснюється забезпечення окупаційного угруповання військ на Південному напрямку, і на території самого Криму розташовано приблизно 200 військових об’єктів, які використовуються активно окупантами для вчинення злочину військової агресії”, — розповів військовий експерт.

Також він висловив сподівання, що вже незабаром — на черговому саміті НАТО — буде ухвалено рішення, які розширять арсенал озброєнь, що отримуватиме Україна.

“Щодо певних бар’єрів, то німецькі політики, роблячи крок уперед у певних питаннях надання озброєнь, все ж таки потім заявами роблять символічний крок назад, що, припустімо, на надання подібних ракет ми поки що не готові. Наразі Україна показує, що всі зобов’язання, які вона взяла перед партнерами щодо застосування чи не застосування тих чи інших засобів за бажанням партнерів, тому що вони мають право вимагати. Країна-виробник і країна, яка надає озброєння, відповідно до положень міжнародного законодавства. Надалі подібна риторика має змінюватись, тому що світ має розуміти, що питання звільнення тимчасово окупованих РФ територій України і повернення до міжнародного правопорядку — це не тільки питання України, це питання виживання всього цивілізованого людства”, — резюмував Валерій Рябих.

Читайте також: “Результат застосування буде приголомшливий”: чому Україна наполягає на отриманні ракет ATACMS, пояснив Селезньов

Як повідомлялося раніше, США стали ближче до ухвалення рішення про передання Україні далекобійних ракет ATACMS. Є ознаки того, що в Білому Домі переглянули свою позицію щодо постачання Києву такого озброєння. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal з посиланням на американських і європейських посадовців.

Прямий ефір