База гарантій для України — Київський безпековий договір, — Попов

Ігор Попов. Фото: uatv.ua

Гарантії безпеки для України — це не альтернатива вступу до НАТО, а тимчасові договори на період до членства в Альянсі. Базою для них є Київський безпековий договір, розроблений групою Єрмака — Расмуссена. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ сказав експерт Українського інституту майбутнього, президент аналітичного центру “Політика” Ігор Попов.

Він зазначив, що гарантії безпеки передбачають системну допомогу Україні.

“Оскільки нас найближчого місяця в НАТО не приймають, нам потрібні гарантії. Як база гарантій — Київський безпековий договір, розроблений групою Єрмака — Расмуссена. Його зараз деталізують, розписують, як союзники системно допомагатимуть Україні. Щоб ми не збирали щомісяця зустріч “Рамштайн” та не обговорювали, що потрібно наступного місяця”, — пояснив Попов.

Гість ефіру впевнений, що багаторічні договори про співпрацю будуть підписані вже на саміті НАТО у Вільнюсі, що відбудеться 11-12 липня.

“Про те, що країни-союзники будуть розуміти, що вони мають зробити, яку допомогу Україні треба надати на перспективу 2-3 роки. А Україна розраховуватиме, що у нас будуть стабільні постачання, а не на запит”, — наголосив Ігор Попов.

Читайте також: Україна не хоче Будапештського меморандуму 2.0, — Чернєв про гарантії безпеки

Як повідомлялося раніше, на майбутньому саміті НАТО у Вільнюсі члени Північноатлантичного альянсу планують розглянути майбутню архітектуру безпеки Європи та місце України в ній. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Може йтися про прискорену процедуру вступу Грузії та України до НАТО без Плану дій щодо членства — за прикладом Швеції та Фінляндії.

Читайте також: Що передбачає ізраїльська модель безпеки для України — плюси та ризики (ВІДЕО)

Прямий ефір