Під Соледаром по російських окупантах працює натовська гаубиця FH70 (ВІДЕО)

Ілюстративний скриншот: uatv.ua

На Бахмутському напрямку Збройні сили України продовжують просуватися на флангах, звільняючи українську землю. Кореспондентці телеканалу FREEДОМ Анастасії Волковій українські військові показали, як під Соледаром працює по російських окупантах натовська гаубиця FH70.

Дальність стрільби гармати — до 30 кілометрів. За максимальними дистанціями ведення вогню гаубиця ідентична американській М777.

“Це західнонімецький виріб, гаубиця 155-міліметрова, натовський стандарт. Вона від наших відрізняється дальністю стрільби й більш прицільною точністю в роботі. У кілька разів менша витрата боєприпасів іде на придушення однієї цілі”, — розповів командир артилерійського взводу Віталій.

З гаубицею FH70 він знайомий уже дуже добре. Її маса майже 10 тонн, тому розробники оснастили гармату двигуном, встановленим на лафеті, що дає змогу гаубиці самостійно пересуватися. Це досить рідкісний клас артилерійських систем.

Артилеристи працюють недалеко від нині окупованого Соледара. Тут противник постійно намагається прорватися, але без успіху. Перед приїздом журналістів армійці збили тут російський дрон-камікадзе Lancet.

“Рашисти намагаються прорватися навколо Бахмута все одно, тривають бої. Тому доводиться працювати доволі активно, придушувати, в основному, живу силу. Ну є й техніка: артсистеми, міномети та інше. І ось сьогодні перед вашим приїздом і безпілотники їхні літали, і Lancet приземлився, слава Богу, у полі. Так що ми тут теж на бойовому посту стоїмо”, — сказав Віталій.

Навідник Олександр тривалий час працював на радянській гаубиці Д-20, тому йому є з чим порівняти натовський аналог.

“Трохи-трохи легше, але все одно треба, як кажуть, працювати й працювати. Ми накриваємо піхоту, вогневі позиції накриваємо, по машинах їхніх б’ємо, бронетехніці, ну, щоправда, безпілотники ми не збиваємо”, — каже він.

Нещодавно цей бойовий розрахунок ювелірно точно накрив позиції противника — повністю знищили однією гарматою батарею Д-30.

Кожна людина в розрахунку виконує свої завдання, зайвих людей на передовій немає. Валентин — зв’язківець.

“Встановлюю зв’язок, щоб бути з коригувальниками нашими постійно на зв’язку — і вдень, і вночі. Передаю дані командиру гармати. Він приймає ці дані. І ведемо вогонь по противнику”, — розповів Валентин.

Завдання Максима — довести снаряд у ствол і закласти новий, коли це буде потрібно. Він згадує свій перший бій минулого року: каже, тоді під час пострілу гармати відчував страх, сьогодні його вже немає.

“Тоді, після першого такого залпу, розгубився. Тому що я до цього не був артилеристом, але нічого. Бачили ці гармати. Працювали на старих тоді ще Д-20. У нас стояло три гармати. Перший залп — і трохи розгубився”, — сказав Максим.

За повідомленнями Генштабу, українським військовослужбовцям на Бахмутському напрямку за минулий тиждень вдалося подолати відстань від одного до двох кілометрів. ЗСУ продовжують йти вперед на флангах. А в Бахмуті армійці відбили кілька вулиць, розповів майор ЗСУ Максим Жорін.

Читайте також: Українські військові проводять перший етап контрнаступальної операції — подробиці від Маломужа

Нагадаємо, армія РФ і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках — протягом доби відбулося 40 бойових зіткнень.

Прямий ефір